CURTEA CONSTITUTIONALA: OUG 55 din 2014 privind MIGRATIA alesilor locali este NECONSTITUTIONALA

P.c. | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis astazi ca OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala. CCR a dezbatut astazi sesizarea parlamentarilor PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali. In opinia liberalilor, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca ordonanta este neconstitutionala, relateaza Hotnews.

 

UPDATE 1 Laura Stefan, ExpertForum: "Asa cum am spus inca la momentul aprobarii OUG, neconstitutionalitatea  prevederilor sale, azi confirmata de CCR, va conduce la pierderea mandatelor alesilor locali care au migrat la alte partide. De altfel, exista deja procese in curs prin care partidele de la care alesii au plecat cer constatarea incetarii mandatelor. In conditiile declararii neconstitutionalitatii OUG, vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele alesilor migratori"

 

UPDATE 2 Catalin Predoiu (PNL), fost ministru al justitiei: "Decizia Curtii este inca un blam pentru domnul Ponta si pentru noi este inca un motiv care ne arata ca trebuie sa demitem acest Guvern. Din 16 noiembrie, domnul Ponta a intrat in zodia esecurilor. In ce priveste efectele concrete, in acest moment numai instantele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate. Prin ea insasi, decizia Curtii Constitutionale nu are efect decat pentru viitor".

 

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca au fost stranse semnaturile necesare sesizarii CCR.  "Lupta noastra cu OUG 55 a inceput inainte de publicarea ei in Monitorul Oficial. Daca va intrebati de ce ea continua si dupa alegeri va spunem: pentru ca, in primul rand, avem nevoie sa dam o data pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG sa incerce sa influenteze procesul electoral", a declarat Nicolescu. 
 

"Din punctul nostru de vedere, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca OUG este neconstitutionala si in sensul acesta avem o multime de decizii ale CCR care arata ca prin lege nu se poate suplini viciul de constitutionalitate al OUG respective. De ce este ordonanta de urgenta neconstitutionala? (...)

 

In primul rand, prin OUG, conform articolului 115 alin. 6 din Constitutie, nu se poate afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Or, in cazul acesta, OUG 55 modifica reglementari privind doua institutii prevazute de Constitutie - prima dintre ele se numeste administratia publica locala (...), cea de a doua la fel de importanta, pentru ca este esenta democratiei, este data de partidele politice", a explicat Nicolescu. 

 

CITITI SI: MIGRATIA alesilor locali pe judete: Ordonanta 55 INGROASA randurile PSD la nivel local

 

El a spus ca art. 115 alin. 6 din Legea fundamentala interzice adoptarea OUG in materia drepturilor electorale, pentru ca se introduce o noua categorie de alesi locali - supleantii.  "Supleantii pana acum nu erau prevazuti ca atare in lege, care au si niste drepturi in sensul ca pot sa opteze daca vor sa ramana in partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi facut prin OUG", a aratat Nicolescu. 
 

Liberalii sustin ca dispozitiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudentei CCR in materia migratiei politice a alesilor locali."CCR a subliniat in mai multe decizii (...) ca dispozitiile Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali, prin care un ales local isi pierde mandatul daca se inscrie in alt partid politic decat cel pe listele caruia a candidat este exclus sau demisioneaza din partidul pe care-l reprezinta in administratia locala, sunt constitutionale. Per a contrario o norma care permite unui ales local sa schimbe partidul pe listele caruia a candidat si sa-si pastreze sau sa obtina un mandat de ales local este neconstitutionala", se arata in sesizarea PNL si PDL. 
 

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a dezbatut martea trecuta si a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 55/2014 referitoare la migratia alesilor locali.

 

In cele 45 de zile in care, conform OUG 55, aleşii locali au putut schimba partidul făra a-şi pierde mandatele, multi primari ai PNL sau PDL au trecut la PSD sau UNPR, in unele judete primele doua partide ramanand fara niciun primar. Alianța Creștin-Liberală a trimis o circulară tuturor organizațiilor, în care li s-a cerut să-și evalueze pierderile. Conform unei evaluari preliminare, ACL ar fi rămas fără aproximativ 300 de primari după aplicarea OUG privind migrația aleșilor locali,  relateaza Adevarul.

 

Scrisă într-un limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu a adus niciun argument viabil. De exemplu: „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22