Curtea de Apel a respins cererea DNA de sesizare a CJUE în dosarul Hidroelectrica al Elenei Udrea

L. G. | 05.07.2022

Curtea de Apel București a respins cererea DNA de sesizare a Curții de Justiție a UE în dosarul Hidroelectrica în care Elena Udrea este judecată pentru corupție, a declarat avocata Silvia Uscov.

Pe aceeași temă

„În dosarul Hidroelectrica s-a respins cererea de sesizare a CJUE formulată de Ministerul Public, prin care se cerea din nou o Hotărare a CJUE care să facă inaplicabile Deciziile CCR în materia prescripției”, a scris avocata pe Facebook.

 

Instanța Curții de Apel București se va pronunța cu privire la prescripție și vinovăție, după ce pe 21 iulie acest an ar putea să o audieze din nou pe Elena Udrea. ”Amână cauza pentru a da posibilitatea inculpatei Udrea Elena să-şi precizeze poziţia în ceea ce priveşte dreptul său de a da sau nu declaraţie”, se arată pe portalul CAB.

 

Procurorii au cerut instanței să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția.

 

Dacă deciziile CCR privind prescripția s-ar aplica așa cum solicită avocații – adică să retroactiveze pe principiul legii penale celei mai favorabile de la data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția din 25 iunie 2018 până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014 – atunci dosarul ar fi prescris din 2019.

 

Dacă instanțele vor considera că deciziile CCR privind prescripția nu retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, atunci dosarul s-ar prescrie în noiembrie 2023.

 

Cum instanţele nu s-au pronunţat nici măcar pe fond, practic dosarul va intra într-o cursă contracronometru pentru a se ajunge la un verdict definitiv înainte de împlinirea termenului de prescriere.

 

Curțile de Apel din București și Craiova au cerut Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile. Înalta Curte a stabilit termen pentru judecarea acestei cereri privind dezlegarea unei chestiuni de drept pe data de 25 octombrie 2022.

 

Context. În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ.

 

Fostul ministru se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a ținut cont de decizia CJUE din 21 decembrie 2021 potrivit căreia în dosarele cu fonduri europene și corupție nu trebuie să țină cont de deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor.

 

Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22