Curtea de Apel București: Retragerea titlului de doctor pentru Gabriel Oprea a fost făcută legal

Dora Vulcan | 13.11.2019

Curtea de Apel București a desființat toate lamentațiile lui Gabriel Oprea care s-a plâns instanței că i-ar fi fost încălcate multe drepturi atunci când i-a fost analizat plagiatul.

Pe aceeași temă

Magistrații Curții de Apel București nu au mai lăsat nicio loc de dubiu privind impostura lui Gabriel Oprea care s-a plâns că i-ar fi fost încălcate mai multe dreptul când i-a fost analizată lucrarea de doctorat și a primit verdictul necruțător de plagiat, arată portalul instanțelor.

Instanța a arătat că titlul i-a fost retras cu respectarea pe deplin a legii.

Astfel, Curtea de Apel București a apreciat ca netemeinică acțiunea făcută în instanță de fostul ministru Gabriel Oprea, car ecerea anularea ordinului ministrului Educației prin care i s-a retras titlul de doctor în drept pentru plagiat.

Sențința, dată în vara anului trecut a fost motivată abia după un an și patru luni.

Consiliul general al CNATDCU a decis, în august 2016, să propună retragerea titlului de doctor în cazul lui Gabriel Oprea, considerând că fostul vicepremier a plagiat în teza de doctor.

''Comisia a argumentat pe mai multe pagini și a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte și propune în virtutea acestui fapt retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. Decizia a fost luată în unanimitate, de cei în jur de 35 de membri'', a declarat pe 17 august 2016 Viorel Barbu, președintele CNATDCU.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat și în cazul lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Ulterior apariției informațiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informații similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, și Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22