Curtea de Apel Pitești inițiază procedura de revocare a președintelui CSM Lia Savonea după CA Brașov

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Curtea de Apel Pitești este cea de a doua instanță, după Curtea de Apel Brașov, care declanșează procedura de demitere a șefei CSM, judecătorul Lia Savonea.

Pe aceeași temă

Magistrații o acuză pe Savonea de acțiuni grave, care „au prilejuit factorului politic să inițieze și să adopte o serie de acte normative care au slăbit independența justiției".

Decizia a fost luată în Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Pitești, în contextul adoptării Ordonanței 7, de modificare a legilor justiției.

Ce acuzații i se aduc Liei Savonea:

Magistrații spun că Lia Savonea că nu a respectat un articol din Legea 317/2015 privind CSM, respectiv cel potrivit căruia "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul Justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative în domeniul Justiţiei".

Potrivit judecătorilor Curții de Apel Pitești, prin acțiunile sale, fie din postura de membru CSM, fie din cea de președinte, Lia Savonea "se alătură altor atitudini și demersuri care, departe de a fi izolate, devoalează mai degrabă existența unui program prin care se încearcă subordonarea justiției factorului politic".

I se mai impută intervenția din ședința Secției pentru judecători a CSM, după decizia CCR 685 din 07.11/2018, în condițiile în care pe rolul Curții de Apel București se afla soluționarea unui dosar ce implica legalitatea creării completurilor de 5 de la Înalta Curte

Poziția exprimată public după ce plenul CSM a avizat negativ proiectele de modificare a legilor justiției

Inițierea procedurii de operaționalizare a Secției pentru anchetarea magistraților

Procedura de revocare a unui membru CSM

Solicitarea de revocare a unui membru CSM poate fi inițiată de cel puțin două treimi din numărul adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se solicită.

Practic, demersul ar trebui sprijinit de două treimi din cele 15 curți de apel din țară. Ulterior, solicitarea se trimite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ce dispune efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară, care întocmește un raport. Verificările trebuie efectuate în termen de cel mult 90 de zile de la data sesizării Inspecţiei Judiciare. Inspectorul-şef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificărilor dacă există motive întemeiate care justifică această măsură.

Pasul următor este că raportul întocmit de Inspecţia Judiciară se transmite Consiliului Superior al Magistraturii, care îl va comunica magistratului vizat. Împotriva raportului, judecătorul sau procurorul poate formula obiecţii în termen de 30 de zile de la comunicare. Raportul definitiv se comunică pentru dezbatere adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă 2/3 din numărul voturilor valabil exprimate de judecătorii sau procurorii întruniţi în adunările generale ale instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii vizat de procedură sunt în sensul menţinerii solicitării de revocare, Consiliul Superior al Magistraturii ia act de hotărârile adunărilor generale.

Revocarea din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor, se propune de o treime din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi se dispune prin votul majorităţii Plenului Consiliului, în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membrii săi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22