Curtea de Conturi ar putea deveni consilier al structurilor pe care le controlează

Dora Vulcan | 14.03.2017

”In numeroase cazuri, neregulile semnalate nu au la baza intentii de fraudare a resurselor publice, ci sunt cauzate de complexitatea si ambiguitatile legislatiei si procedurilor", este justificarea din Nota de fundamentare a inițiatorilor proiectului de lege.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 "Propunem ca administratorii resurselor publice sa aiba dreptul sa solicite o opinie atunci cand intampina greutati in interpretarea unui text legal sau in orice alta situatie care ar putea face obiectul unui control al personalului Curtii de Conturi", se mai arata in documentul citat de Hotnews.ro.

 

 

 

Ce spune Nota de fundamentare:

 

 

  • Pentru ca acest instrument de prevenire a risipei banilor publici, a gestionarii deficiente a patrimoniului public, precum si a derularii defectuoase a programelor derulate de entitati publice sau de alte entitati beneficiare ale finantarii publice sa fie eficient, este necesar ca opiniile emanand de la Curtea de Conturi sa fie publice si sa fie opozabile tertilor.

 

  • Adoptarea unei noi orientari a activitatii Curtii de Conturi, concretizata in activitati de audit preventiv si de indrumare metodologica, ar avea beneficii incalculabile asupra eficientei gestionarii resurselor publice in Romania, ar unifica practica in cadrul evidentelor financiare si contabile ale entitatilor publice si in mod previzibil ar scadea numarul abaterilor de la normele legate. In plus, imaginea Curtii de Conturi ar avea de castigat deoarece ar transforma relatia tensionata dintre controlor si controlat intr-una de colaborare in scopul satisfacerii interesului general.

 

  • Trebuie de asemenea mentionat ca o propunere legislativa avand acelasi obicct de reglementare (PL 388/2016), inregistrata in luna octombrie 2016 si clasata ca urmare a imposibilitatii initierii procedurii legislative, a primit un punct de vedere favorabil din partea Guvernului nou-instalat in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2016.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22