Curtea de Conturi: Milioane de euro cheltuite pe proiecte care nu s-au mai concretizat

Paul Cristescu | 08.12.2015

Curtea de Conturi arata, intr-un raport publicat recent, ca in perioada 2006-2014, 12 institutii si ministere au platit milioane de euro pe mai multe studii de fezabilitate destinate unor planuri care nu s-a concretizat.

Pe aceeași temă

 

Printre aceste institutii se numara Ministerul Transporturilor, Academia Romana, Autoritatea Sanitar-Veterinara si chiar Serviciul de Informatii Externe, relateaza stiriprotv.ro
 

Autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni, botezata A8, este, de departe, cel mai scump desen de pe harta Romaniei. Studiile de fezabilitate facute intre 2009 si 2010 au costat 2 milioane de euro. Toate au expirat insa dupa doar un an. In 2014 au fost refacute cu un pret de 15 ori mai mare, adica 33 de milioane de euro. Cu toate astea la Iasi nu a ajuns, pana acum, nicio autostrada.
 

Autostrada A ZERO, adica centura de mare viteza a Capitalei a ramas si ea tot o himera. Una care a inghitit in 2007 un milion de lei pentru studiul de fezabilitate. A fost refacut cu 17 milioane de lei in 2014.  De 17 ori mai mult.
 

Mihai Alexandru Craciun, expert societatea civila: "Despre aceste studii de fezabilitate facute, refacute, expirate si in care intra milioane de euro de pomana, nu l-am luat inca, dar o sa-l iau."
 

Curtea de Conturi a calculat ca in ultimii 9 ani s-au dus pe apa sambetei 140 de milioane de lei. Asta inseamna aproape 32 de milioane de euro date pentru studii de prefezabilitate si fezabilitate ale unor proiecte care nu au mai fost niciodata realizate. "Aceste sume reprezinta cheltuieli ce nu si-au atins obiectivele de economicitate, eficienta si eficacitate, fiind efectuate fara a se obtine in contrapartida un obiectiv de investitii”, scriu inspectorii in Raportul de audit care arata cu degetul spre 12 institutii: Academia Romana, Autoritatea Sanitar-Veterinara, Ministerul Agriculturii, cel al Dezvoltari, Educatiei, Finantelor, Justitiei, Mediului, Sanatatii, Transporturilor si Serviciul de Informatii Externe. 
 

Ce ar trebui facut ca acesti bani sa nu mai fie aruncati pe fereastra? Curtea de Conturi sustine ca o baza de date cu investitiile publice ale tuturor ministerelor ar rezolva problema - asta pentru ca oricine ar putea vedea transparent pe ce se duc banii romanilor, ce proiecte se opresc si din vina cui.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22