Curtea de Conturi: Spitalele au cumparat aparatura de 55 milioane lei, fara sa o foloseasca

Vlad Toma | 25.07.2016

Spitalele din Romania au cumparat aparatura medicala de 55 de milioane de lei fara ca aceasta sa fie pusa in functiune sau sa fie utilizata in scopul pentru care a fost cumparata initial, conform unui raport al Curtii de Conturi citat de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Raportul Curtii de Conturi mentioneaza de asemenea nerespectarea procedurilor de achizitii publice in cazul unor plati in valoare de 5 milioane de lei si supraestimarea valorii unor produse pe care s-a cheltuit jumatate de milion de lei, mai anunta Hotnews.Conform sursei citate, Curtea arata ca Ministerul Sanatatii "nu a verificat in mod corespunzator modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la achizitionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate si eficienta, la nivelul unitatilor sanitare subordonate si la nivelul unitatilor sanitare de subordonare locala".
 

Curtea de Conturi anunta un prejudiciul total de 61,7 milioane de lei pe anul 2015.

 

Printre exemplele de spitalele care au cumparat aparatura din bani publici fara sa o puna in functionare se numara sectia pentru Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca si spitalul pentru copii Gomoiu care trebuia terminat in toamna anului trecut.


Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, a declarat pentru HotNews.ro: „Este o realitate dureroasă faptul că Ministerul Sănătății nu are în acest moment niciun mecanism de fundamentare reală a investițiilor din sănătate... imi asum crearea unui mecanism de prioritizare și monitorizare a investițiilor din sistemul sanitar până în luna septembrie... Ministerul Sănătății va avea un plan multianual de investiții, criterii clare de prioritizare și un sistem de monitorizare a modului în care investițiile sunt implementate și operaționalizate. Și totul pe baza unei platforme informatice transparente", a declarat ministrul, conform sursei citate.

 

Ministrul Sanatatii a mai declarat astazi, intr-un interviu pentru capital.ro, ca sistemul de Sănătate din Romania are foarte multe vulnerabilităţi si, daca s-ar aplica toate măsurile punitive, 80% dintre spitale ar trebui închise: "Faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză" a declarat ministru, in interviul citat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22