Curtea Supremă menține sechestrul pus de procurorii DNA pe averea lui Liviu Dragnea

Dora Vulcan | 29.11.2017

Cu puțin înainte de mierzul nopții de miercuri spre joi judecătorii Curții Supreme au respins contestația lui Dragnea la sechestrul pus de procurorii DNA pe averea sa în dosarul Tel Drum.

Pe aceeași temă

 

 

 Vești extrem de proaste pentru Liviu Dragnea venite de la Curtea Supremă cu puțin înainte de miezul nopții.

Judecătorii instanței supreme au decis să mențină sechestrul pus de procurorii DNA pe averea sa în dosarul Tel Drum. Magistrații au ignorat tertipurile apărării care a încercat să scurtcircuiteze orice legătură care s-ar putea face între Dragnea și Tel Drum, inclusiv prin specularea faptului că nu există părți civile în dosar, omițând esențialul: dosarul a fost deschis la solicitarea OLAF pentru fraudă cu fonduri europene.

Ca o ironie, miercuri, procurorii și nu judecătorii au fost cei care au ridicat o parte din sechestrul pus pe câștigurile sale, permițându-i lui Dragnea să se bucure de o parte din indemnizația sa de șef al Camerei Deputaților și de o serie de sume de care beneficiază pentru transport, chirie și întreținerea cabinetului de parlamentar. 

 

 

Tot în dosarul "Tel Drum", instanța supremă a menținut sechestrul pus de procurori pe averile altor doi suspecți, Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, și Petre Pitiș — fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA. În schimb, judecătorii au admis contestațiile depuse de Victor și Elena Piperea, fiind ridicată măsura popririi asupra pensiilor acestora, în timp ce SC MSF ART IMOB și-a retras contestația. Decizia instanței este definitivă, transmite Agerpres.

 

Liviu Dragnea nu a venit miercuri la proces, el fiind reprezentat de doi avocați, Flavia Teodosiu și Maria Vasii.

 

"Am susținut că nu se poate institui un sechestru asupra unor bunuri pe care domnul Dragnea nu le are, în cazul de față asupra unor sume de bani, pe care acesta le-a încasat demult și pe care nu le mai are în cont de un an, doi ani", a declarat Flavia Teodosiu la finalul procesului.

 

La rândul ei, Maria Vasii le-a spus jurnaliștilor că dosarul întocmit de procurorii DNA are 240 de volume, în care se găsesc "lucrări obscure".

 

"Este primul moment în care venim în fața judecătorului pentru a corecta excesul de zel pe care l-am observat în ancheta desfășurată împotriva domnului Dragnea. Astăzi, am avut surprinderea să observăm 240 de volume, care reprezintă lucrări obscure. Ele au fost făcute cu încălcarea imunității și privilegiilor de care domnul Dragnea trebuia să se bucure. Ca atare, judecătorul nu poate să treacă cu vederea nelegalitatea actelor procesuale, care au fost temei pentru luarea acestui sechestru", a declarat Vasii.

 

Maria Vasii consideră că procurorii nu trebuiau să pună sechestru pe bunurile lui Dragnea, deoarece în dosar nu există prejudiciu și nu s-au constituit părți civile.

 

Pe de altă parte, Maria Vasii a susținut că procurorii DNA au găsit la perchezițiile efectuate la compania Tel Drum un bilețel roz pe care era notat codul numeric personal al lui Dragnea, și cuvântul "șefu". Vasii a precizat că acest bilețel a fost proba folosită de procurori pentru a-l acuza pe Dragnea de săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional.

 

"Noi am tot dat explicații cu privire la acest vestit bilețel, în sensul în care se dorea completarea unui formular pentru prelungirea permisului de vânătoare, însă Parchetul se pare că a presupus că acel bilet este dovada deplină că domnul Dragnea este șeful acestui grup (...). Din asociația de vânători în care se găsește și domnul Dragnea, persoana responsabilă chiar este lucrător în Tel Drum (...) Bilețelul a fost dat de șoferul domnului Dragnea, care chiar îi spune șefu", a explicat Vasii.

 

Avocata a mai declarat că, la dosar, există declarații date de oponenți politici ai lui Dragnea, despre care se spune "din zvon public" că și-au rezolvat problemele judiciare.

 

"Nu vă ascund, am fost foarte curioasă și am citit declarațiile acestor oameni politici și veți fi dezamăgiți să constatați că, din punctul meu de vedere, pot fi folosite pentru cancanuri politice, dar nu pentru proceduri judiciare", a afirmat Vasii.

 

Ea a precizat că declarația dată de Victor Ponta la DNA nu este relevantă și "nu poate fi luată în serios", în timp ce declarația lui Dan Șova "cade în derizoriu prin bârfe politice și de băieți care se laudă cine are mai mult".

 

 

  • Procurorii au ridicat miercuri o parte din sechestrul pus pe câștigurile de deputat ale lui Dragnea 

 

Liviu Dragnea își poate folosi două treimi din indemnizația netă de 11.000 de lei pe care o încasează lunar ca șef al Camerei Deputaților, transmite PRO TV. Decizia aparține nu judecătorilor de la Curtea Supremă unde se judecă miercuri contestația lui Dragnea, ci procurorilor DNA.

 

 Pe 21 noiembrie, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul “Tel Drum”, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

 

Chiar înainte de începerea procesului, președintele PSD Liviu Dragnea a primit o veste bună. Nu din partea judecătorilor, ci chiar din partea procurorilor, care au instituit sechestrul. Anchetatorii au decis în limita legii să îi ridice o parte din sechestrele instituite, cel puțin în ceea ce privește indemnizația primită de la Camera Deputaților, transmite PRO TV.

 

Astfel, această leafă va rămâne poprită doar în limita unei treimi.

 

Mai exact, procurorii DNA au decis să îi ridice de sub sechestru nu doar leafa de parlamentar, ci și banii pe care îi primește pentru a-și asigura transportul - 1400 de lei în fiecare lună și banii de chirie - 4500 de lei. Nu vor mai fi păstrați sub sechestru, până la finalizarea anchetei în dosarul Teldrum, în care liderului PSD i se impută un prejudiciu de 127 de milioane de lei, nici cei 25.000 de lei, suma forfetară pe care Dragnea o folosește pentru organizarea cabinetului sau de parlamentar.

 

Pe de altă parte, avocații politicianului susțin că Liviu Dragnea ar fi cheltuit deja milionul de lei provenit din chirii și o vânzare, înainte ca procurorii DNA să îl pună sub sechestru.

 

Miercuri, judecătorii au decis în privința restului sechestrelor, mobiliare și imobiliare - teren, locuință, mașini și conturi.

 

Apărătorul lui Dragnea a explicat că Dragnea nu a vrut să mai compară în fața completului de judecată, ca să nu mai dea ochii cu protestatarii care îl urmăresc fie la DNA, fie la instanța supremă. Potrivit unor surse apropiate de Dragnea, el nu ar mai suporta să fie umilit în public.

 

Avocatul le-a reproșat procurorilor că nu au identificat cu precizie valoarea întregii averi pusă sub sechestru, pentru a se lămuri dacă aceasta acoperă prejudiciul care i se impută, de peste 27 de milioane de lei.

 

De asemenea, cele două instituții prejudiciate, Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Teleorman, nu s-ar fi constituit părți civile în dosar și nu ar fi pretins daune din partea lui Liviu Dragnea.

 

În cazul lui Liviu Dragnea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 de lei “asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie” - a anunțat DNA.

 

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe un teren - situat în municipiul Turnu Măgurele (judeţul Teleorman), cu suprafaţă de 2.913 mp şi construcţie aferentă acestuia; un apartament - situat în Turnu Măgurele cu suprafaţa de 80 mp, două autoturisme - Skoda Superb şi BMW X5 şi conturi deţinute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.

 

De asemenea, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în patru conturi bancare deţinute de Liviu Dragnea, precum şi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terţe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro şi 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum şi suma de 10.500 de lei datorată de organizaţia judeţeană Teleorman a unui partid.

 

În plus, s-a instituit sechestru şi asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22