Dacian Cioloș, așteptat în 14 Martie în Parlament pentru a explica schimbarea prefecților

Tudor Despina | 24.02.2016

În 14 Martie urmează Dacian Cioloș să vină în plenul Camerei Deputaților pentru a explica decizia schimbării din funcție a prefecților.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut miercuri de secretarul Camerei. Marcel Ciolacu a precizat că acțiunea are loc la solicitarea grupului parlamentar ALDE, cel care a cerut premierului să se prezinte în Parlament pentru a da explicații pe această temă.

 

Inițial, dezbaterea era programată pentru data de 7 Martie, însă pentru că premierul e plecat la Bruxelles în acea perioadă, dezbaterea a fost mutată pe 14 Martie, potrivit Agerpres.

 

ALDE îl cheamă pe Cioloș la raport

 

Dacian Cioloș e chemat din nou în Parlament. Prezența premierului e solicitată de ALDE, partidul președintelui Senatului, Tăriceanu, formațiune care acuză politizarea schimbării prefecților.

 

Într-un comunicat emis la finalul săptămânii trecute, co-președintele Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Daniel Constantin, cerea prezența premierul în Parlament. Constantin solicită criteriile pe baza cărora au fost schimbați prefecții: “Au promis prefecți tehnocrați, dar au numit în funcții oameni ai PNL”, transmite ALDE în comunicatul de presă.

 

Daniel Constantin acuză Cabinetul Cioloș că, în ciuda faptului că are titulatura de Guvern technocrat, face jocurile politice ale liberalilor.

 

Comunicatul ALDE:

 

“Copreşedintele ALDE Daniel Constantin consideră că Executivul lui Dacian Cioloş a pus România în faţa unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecţi din ţară şi prin înlocuirea acestora cu diverşi membri sau apropiaţi ai PNL. Acest demers al tehnocraţilor, care a avut loc în data de 18 februarie a.c., este doar primul val al schimbărilor anunţate de către Executiv.

 

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) îşi exprimă îngrijorarea faţă de această acţiune cu un vizibil substrat politicianist, acţiune prin care se urmărește obținerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL.

 

Având în vedere că în locul unora dintre prefecții înlocuiți de prim-ministrul Dacian Cioloș au fost numite persoane apropiate de Partidul Național Liberal, ba chiar foști membri de partid, ori despre care există informații publice că ar fi urmat să candideze din partea PNL la alegerile locale din 2016, ALDE dezaprobă demersul actualului Guvern de pe urma căruia beneficiază anumiți actori politici.

 

De asemenea, Alianța Liberalilor și Democraților îi va solicita premierului Dacian Cioloș să prezinte în fața Parlamentului care au fost criteriile în procesul de selecție al noilor prefecți. Deși, în mod repetat, membrii cabinetului Cioloș ne-au promis că vor numi în funcții doar specialiști, fără niciun fel de apartenență politică, vedem că promisiunile au fost brusc uitate, ajungând în să fie numiți prefecți membri de partid sau persoane foarte apropiate de PNL.

 

„Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloș să schimbe toți prefecții, motivând că aceștia au fost numiți de Guvernul Ponta. Evident, prin somațiile publice repetate ale celor din PNL, aceștia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidențial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susținere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moțiuni de cenzură și decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite județe, de prefecți cu simpatii politice.

 

Câteva exemple: Alina Gorghiu susținea în luna octombrie a anului trecut că domnul Daniel Olteanu ar putea fi un candidat al PNL foarte bun pentru Primăria Bârlad. Acum, îl vedem prefect pe același domn Daniel Olteanu. La Iași, Marian Grigoraș, cel care a reprezentat PNL în Biroul Electoral Județean în nenumărate rânduri, a fost numit prefect în acest important judeţ al Moldovei. La Botoșani, aceeași situație: Dan Nechifor, cel care era propus de PNL pentru poziția de prefect în luna decembrie, acum a fost numit în funcţia dorită, evident de către Guvernul Cioloș. La Argeș, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu este Cristian Soare, aceeași persoană care ne anunța public, în 2014, că „în mod categoric” se va alătura PNL. Ba mai mult, premierul Dacian Cioloș, alături de ministrul Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu vor merge astăzi în Argeș să îl instaleze pe Cristian Soare – persoana care nu și-a ascuns niciodată simpatiile și apartenența politică – în poziția de prefect.

 

Îmi pare rău că acest guvern, care se laudă continuu cu titulatura de tehnocrat și care susţine că promovează oameni doar pe criterii de competență și de profesionalism, a ajuns să facă, atât de vizibil, jocurile politice ale PNL”, consideră copreședintele ALDE Daniel Constantin.

 

Nu în ultimul rând, copreședintele ALDE Daniel Constantin este de părere că vizita de lucru pe care ministrul Sănătății o va face astăzi la Spitalul de Pediatrie Pitești este un gest tardiv”, transmite formațiunea.

 

Dacian Cioloș a mai fost chemat în Parlament, la mijlocul săptămânii trecute, pentru a da explicații cu privire la acțiunea ANAF în cazul Antena 3.

 

Cioloș schimbă mai mulți prefecți

 

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, recent, ca a hotarat schimbarea din functie a 19 prefecti si trei subprefecti din tara, deoarece este nemultumit de activitatea acestora.

 

Potrivit Digi 24, decizia premierului vizează prefecții din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj Satu Mare, Vaslui și Argeș, printre altele. Alți 2 subprefecți au fost schimbați. Prefectul reprezintă autoritatea Guvernului în teritoriu. Astfel de decizii au mai fost luate de Guvern. O schimbare a prefecților s-a întâmplat și în mandatul fostului prim-ministru Victor Ponta, când au fost două schimări de prefecți: în 2012 și în primăvara lui 2014, atunci când PNL a ieșit din USL și de la guvernare.

 

Ciolos si-a anuntat intentia de a reforma administratia inca din prima sedinta de guvern: "O sa-l rog pe domnul vicepremier Dancu, legat de unul din obiectivele principale din programul guvernului, sa ne gandim in perioada imediat urmatoare la principiile acestei reforme administrative, sa vedem de unde pornim. Stiu ca exista deja legislatie privind imbunatatirea actului administrativ si in ideea noastra de reforma administrativa, de crestere a calitatii actului administrativ, as vrea sa pornim de unde suntem, sa vedem ce legislatie avem si cum sa o punem intr-un cadru mai coerent si sa incepem cat mai repede si cu acest lucru", a anuntat in 19 noiembrie 2015, noul premier Dacian Ciolos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22