Dacian Ciolos: dezvoltarea agriculturii nu poate fi separata de cea a spatiului rural

Fara Autor | 15.01.2010

Pe aceeași temă

Parlamentul European l-a audiat astazi pe Dacian Ciolos, comisarul european desemnat pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, in legatura cu prioritatile mandatului sau.

Fost ministru al Agriculturii in octombrie 2007-decembrie 2008, Dacian Ciolos, a fost propus oficial pe 12 octombrie de catre premierul Emil Boc pentru pozitia de comisar european din partea Romaniei. Ulterior, Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat nominalizarea sa la sfarsitul lunii noiembrie.

In cadrul audierii, Dacian Ciolos a anuntat ca una dintre prioritatile programului sau va fi definirea Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013 precizand ca “agricultorii europeni vor predictibilitate si stabilitate, consumatorii vor produse bune, iar contribuabilii vor ca banii lor sa fie cheltuiti eficient”. In opinia sa, PAC trebuie sa fie robusta si echilibrata, iar mecanismele de  reglementare trebuie sa raspunda rapid si flexibil volatilitatii pietei. Ciolos a precizat ca Europa nu isi permite crize care sa afecteze sectoare intregi din industria alimentara mai ales in regiunile vulnerabile.

Totodata, in viziunea sa, reformarea PAC presupune o reechilibrare a repartizarii ajutoarelor intre agricultori, intre diferite regiuni si diferite state membre pentru ca in ultimii ani s-au acumulat o serie de dezechilibre structurale.

In ceea ce priveste subventiile, Ciolos a precizat ca ar trebui gandita o abordare uniforma la nivel comunitar care sa integreze cele doua sisteme de finantare existente in prezent: pe ferma (specific vechilor state membre) si la hectar (specific noilor state membre).

“Este nevoie de un mecanism unic, dar care sa tina cont de situatia specifica si sa asigure echitate”a declarat viitorul comisar.

In ceea ce priveste al doilea pilon al PAC, Ciolos considera ca dezvoltarea rurala este o dimensiunea esentiala pentru ca  dezvoltarea agriculturii nu poate fi separata de cea a spatiului rural. In acest context una dintre prioritatile sale ar fi orientarea fondurilor de finantare disponibile pentru pilonul II catre modernizarea micilor exploatatii “pentru a face produse sigure, si pentru a dezvolta oportunitatile oferite de pietele locale”, mai ales in tarile unde exista o mare cerere pentru produse specifice, traditionale (precum Romania). Dacian Ciolos a mai declarat ca CE nu trebuie sa intervina in relatia dintre producatori si cei din retail.

Singurul lucru pe care il poate face este de a incuraja  producatorii si supermarketurile sa negocieze un cod de bune practici.

Dupa mai bine de doua ore de audieri, singurul atac asupra lui Ciolos a venit din partea britanicului John Agnew, care a spus ca banii britanicilor, pe care ii reprezinta, au fost irositi in Romania in 2002.  "Nu stiu la ce ajutoare va referiti. In 2002, Romania nu era membru al UE. In afara de fonduri SAPARD, folosite pentru investitii in infrastructura agricola, nu stiu la ce fonduri va referiti", a fost raspunsul lui Ciolos, care a cerut detalii.

Pe fond, insa,  Dacian Ciolos este privit ca un tehnocrat si un specialist pe agricultura, asa incat nu se anticipeaza ca audierile sa puna probleme.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22