Dacian Cioloș, favorit în cursa pentru șefia grupului european Renew Europe

Dora Vulcan | 17.06.2019

Dacian Cioloș, liderul PLUS, s-a înscris în cursa pentru șefia grupului european parlamentar Renew Europe.

Pe aceeași temă

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș și fost comisar european pentru agricultură, președinte al PLUS, este oficial candidat la șefia grupului politic Renew Europe (Reînnoim Europa), noul grup progresist-liberal din Parlamentul European, a treia mare forță din PE, scrie Politico.

Cioloș a devenit favorit în cursa pentru șefia grupului după ce Nathalie Loiseau, șefa eurodeputaților En Marche, partid pilon fondator al RE. a ieșit din competiție după o serie de comentarii la adresa unor colegi de alianță.

"Bineînțeles, încrederea cetățenilor vine cu o mare responsabilitate", a declarat Cioloș pentru Politico, n care explică oferta sa pentru conducerea grupului. "Ei se așteaptă la o Europă diferită și mai bună. Se așteaptă la mai multe rezultate concrete. Trebuie să abordăm protecția socială și trebuie să facem acest lucru prin împuternicirea socială, care face ca cetățenii să devină mai puternici în fața revoluției digitale, de exemplu. Trebuie să facem mai mult bine în ceea ce privește schimbările climatice. Trebuie să găsim o soluție pentru migrație, astfel încât eforturile să fie mai bine împărtășite și mai bine înțelese. De asemenea, trebuie să întărim afacerile și start-up-urile ... ", a mai spus Cioloș.

"De-a lungul mandatului meu, sunt gata să-mi pun toată energia și eforturile pentru a face acest grup și această nouă abordare a politicii să funcționeze și să aducă rezultate concrete cetățenilor", a spus Cioloș cu privire la temerile că ar putea să se întoarcă în țară, la politica internă,

Consiliul European, care se va întruni joi, nu este singura echipă care lucrează la o agendă strategică.

Reprezentanții celor patru principale grupuri politice pro-UE din Parlamentul European - PPE, Social Democrat (S & D), RE și Verzii - se întâlnesc luni dimineață, sperând să pună la punct un "program comun" pentru următorii cinci ani. Scopul este de a avea un proiect de text pregătit pentru aprobare la o reuniune a Conferinței președinților de marți.

RE nu este singurul grup care are alegeri pentru șefia sa în această săptămână.

S & D va depune marți buletinul de vot pentru liderul grupului, europarlamentarul spaniol Iratxe García, principalul contestatar al actualului eurodeputat german Udo Bullmann. O victorie a lui García ar confirma doar noua putere și proeminență pe scena europeană a premierului spaniol Pedro Sánchez.

PPE speră încă să-și asigure Președinția Comisiei pentru Manfred Weber, eventual prin încheierea unei înțelegeri care să-l instaleze pe europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt în funcția de președinte al Parlamentului European, înlăturând astfel liberalii locurile de muncă de top în cadrul Comisiei și al Consiliului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22