Daea continuă războiul cu cormoranii și după demiterea guvernului. Specialiștii îl contrazic

Dora Vulcan | 03.11.2019

Petre Daea continuă războiul său cu cormoranii și după demiterea guvernului din care face parte prin moțiune de cenzură. Specialiștii spun, însă, că vânătoarea nu este o soluție.

Pe aceeași temă

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 - 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale”, a spus Petre Daea, duminică, la Digi 24.

Daea spune că 23 de ţări din Uniunea Europeană au cerut derogări pentru reducerea efectivelor de păsări ihtiofage pentru a da curs unui culoar de producţie important precum producţia piscicolă.

Purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă, admite că piscicultorii au o problemă cu păsările ihtiofage și spune că nu este uşor ca o pasăre să fie scoasă de pe lista păsărilor care nu se vânează dar atrage atenția că vânătoarea nu este o soluţie arătând că există şi metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

„Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel”, a subliniat Bufnilă, tot la Digi24.


Pe de altă parte, cifrele referitoare la efectivul de cormorani diferă semnificativ în funcţie de cine le prezintă.

În timp ce Bufnilă a citat evidenţe ale Guvernului care arată că sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a arătat că o cifră relativă ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.

Reprezentantul Societăţii Ornitologice a subliniat că nu este de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi fără a lua în calcul alte metode care nu presupun moartea păsărilor.

„Este o combinaţie de mai multe metode, nu este una singură care să dea succes. Este exact ca la grauri pe care agricultorii îi acuză că le strică recoltele de mere şi de struguri. Sunt metode combinate care se aplică, dar niciodată vânătoarea nu a fost o soluţie. Nu suntem de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi mai ales fără a lua în calcul şi alte metode care nu presupun moartea păsărilor. Sunt metode non-violente care pot fi aplicate”, a mai explicat reprezentantul Societăţii Ornitologice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22