Daea crede că ”o mână criminală” a dus pesta porcină în apropiere de ferma lui Dragnea

Redactia | 18.10.2018

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca exista posibilitatea ca pesta sa fi fost dusa intentionat in Teleorman, judet in care familia lui Liviu Dragnea are o ferma de porci.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ministrul Daea a declarat, joi, pentru Antena3 ca, in opinia sa, este posibil ca cineva sa fi raspandit pesta cu intentie, in Teleorman. Argumentul ministrului: intr-un judet in care pesta nu se manifestase inca a aparut brusc un animal bolnav, aruncat la intamplare.

 

"Nu ne putem juca cu asemenea situatie. Ne face rau! Trebuie rupt odata pentru totdeauna acest rau. Din radacina trebuie rupt. Este o boala extraordinar de periculoasa si comportamentul trebuie sa fie cel prevazut de ANSVSA si stipulat de lege", a declarat Petre Daea pentru Antena3, preluată de Ziare.com.

 

Intrebat de moderatoarea emisiunii daca suspiciunile i se trag de la simplul fapt ca boala a fost identificata la un animal domestic abandonat, ministrul Daea a spus ca da.

 

"Evident ca da. Alea (lesurile - n.red.) nu le-au adus pur si simplu (proprietarii - n.red.) . Organele abilitate stabilesc ce si cum. Nu nu va pot da raspunsuri, ca nu sunt abilitat. Dar cu ingrijorarea mea si cu masurile pe care le luam, imi pun o serie intreaga de intrebari. Nu fac scenarii, cei abilitati vor stabili ce si cum", a mai spus Daea.

 

De remarcat este ca abia acum, cand pesta a ajuns in Teleorman, ministrul Agriculturii ia atitudine cu privire la posibila raspandire intentionata a bolii. Pana la acest moment - in ciuda faptului ca presa a relatat despre numeroase cazuri de gospodari care isi arunca porcii morti in Dunare sau elibereaza animale suspecte de pesta prin orase - Daea nu a iesit public sa ia pozitie.

 

Indiferent daca pesta a fost dusa sau nu intentionat in Teleorman, cert este ca ea a inceput sa se raspandeasca deja in judet. O spun chiar autoritatile din zona.

 

"Avem al doilea caz confirmat la Scrioastea, e in curs ancheta epidemiologica, ca e ceva ciudat acolo. Au fost patru porci, doi au murit, unul a avut (pesta - n.red.) . Acuma am adoptat un plan de masuri la CLCB, am instituit filtre de aseara (miercuri - n.red.), pentru circulatie, sa nu circule porcii dintr-o localitate in alta. Am insistat si insist pe chestia asta: sa nu se faca panica", a declarat joi prefectul judetului Teleorman, Florinel Dumitrescu.

 

Reamintim ca in Teleorman - al 14-lea judet in care a ajuns pesta porcina - isi desfasoara activitatea ferma Salcia, in care este coproprietar e Valentin, fiul liderului PSD Liviu Dragnea. In plus, de ferma se ocupa un var al presedintelui de partid, Liviu Dragnea.

 

 Inca de pe 16 octombrie ANSVSA anunta ca epidemia de pesta a ajuns in judetul Teleorman. Boala a fost identificata de medicii veterinari la un porc aruncat in afara unei localitati din judet. De fapt, in zona fusesera aruncate 2 lesuri, dar numai unul fusese infectat cu pesta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22