Dan Barna despre deciziile CCR: Guvernul e legat la mâini și la șireturi și făcut să sară în sac

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2020

Liderul USR a declarat miercuri că CCR desființează complet posibilitatea ca Guvernul să-și mai poată angaja răspunderea, dacă argumentul deciziei este că exista deja proiecte asemănătoare în Parlament.

Pe aceeași temă

„În logica aceasta, Guvernul este legat la mâini şi la şireturi şi făcut să sară în sac”, a spus liderul USR, Dan Barna.

„Înţeleg că argumentul ar fi construit pe ideea că există în procesul legislative similare. Asta, dacă o privim strict din acest punct de vedere, practic, desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii”, a spus, miercuri, Dan Barna, comentând decizia CCR, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, un Guvern care nu are majoritate în Parlament poate fi foarte uşor blocat.

„În momentul în care vrei să blochezi un guvern să îşi poată angaja răspunderea pe ceva, introduci o lege, o pui într-un sertar şi în momentul în care apare guvernul să îşi angajeze răspunderea invoci legea respectivă. Dacă acesta este temeiul avem o problemă foarte mare de funcţionarea instituţională a guvernului şi a ceea ce înseamnă şansa de a guverna România. În logica aceasta în care ai un Parlament cu o majoritate temporară diferită de cea a guvernului, practic, guvernul acela este legat la mâini şi la şireturi şi făcut să sară în sac. Cam asta este perspectiva de guvernare în anul în care urmează dacă nu ajungem la anticipate”, a mai spus Barna.

Acesta a afirmat că şi asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi ar putea avea probleme din acest punct de vedere.

„Din perspectiva aceasta, se ridică semne de întrebare şi la asumarea de astăzi legată de primari în două tururi şi acesta este un risc major”, a mai declarat liderul USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22