Dan Barna, după eșecul inițiativei „Fără penali”: Au mințit. Au boicotat. Au sfidat

Laurentiu Gheorghe | 12.11.2020

Liderul USR, Dan Barna, consideră că blocarea inițiativei „Fără penali în funcții publice” reprezintă „momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul «Fără penali»”.

Pe aceeași temă

„Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali.

USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit.

Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice.

Ca și în trecut, asta nu face decât să ne întărească hotărârea. Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare și condiție esențială pentru participarea la orice coaliție care vrea, într-adevăr, reformarea României", a scris Barna pe Facebook.

Mai mult, preşedintele USR, Dan Barna, declară că susţinerea, în viitorul Parlament, a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” va fi o condiţie pentru ca partidul său să facă parte dintr-o majoritate sau guvernare viitoare, transmite Agerpres.

„USR va continua această luptă, este un angajament şi o garanţie şi o condiţie pe care noi o punem pentru a putea face parte dintr-o majoritate sau guvernare viitoare”, a adăugat Barna, joi, la Parlament.

El şi-a exprimat nemulţumirea că, în pofida declaraţiilor de susţinere a iniţiativei, PNL, UDMR şi PSD nu au asigurat cvorumul la şedinţa Biroului permanent pentru convocarea plenului cu un unic punct pe ordinea de zi – „Fără penali în funcţii publice”: „Astăzi, vechea clasă politică (PSD, PNL, UDMR şi celelalte partide) a arătat că nu doreşte ca vocea cetăţenilor să ajungă în Constituţia României, a boicotat şedinţa Bp (…) pentru un plen în care să fie votată iniţiativa ‘Fără penali’ şi a arătat, dincolo de declaraţii, (…) că nu îşi doreşte un referendum pentru revizuirea Constituţiei pe 6 decembrie”.

Ședința de miercuri a Senatului care avea pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice" a fost suspendată din lipsă de cvorum. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. La rândul lor, liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.

USR a acuzat PSD și PNL de combinații parlamentare. În ciuda cererii USR ca Biroul Permanent al Senatului să convoace o nouă ședință de plen în care să poată fi votată inițiativa care ar fi permis organizarea referendumului odată cu alegerile parlamentare în 6 decembrie, ședința nu s-a putut desfășura, din lipsă de cvorum.

La rândul său, PSD, prin vocea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a acuzat USR că insistența pentru referendumul „Fără penali” are un scop pur electoral, iar în realitate, nu dorește decât să-l scape pe „penalul” Barna.

„După cum ştiţi, ieri (miercuri – n.r.), 58 de senatori (de la PSD – n.r.) au aşteptat ca PNL şi USR să vină în sala de plen pentru a desfăşura şedinţa. PNL şi USR au ales să nu vină la serviciu. De trei săptămâni, PNL şi USR au ales să chiulească de la serviciu. USR susţine din raţiuni electorale iniţiativa «Fără penali în funcţii publice». În realitate, USR vrea să-l scape pe penalul Barna de exigenţele unei asemenea legi. Nu este altă explicaţie pentru care ieri USR a refuzat, pur şi simplu, să intre în sala de plen”, a declarat joi Cazanciuc, la Palatul Parlamentului,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22