Dan Barna: Premierul Orban a declinat disponibilitatea noastră de a intra la guvernare

Redactia | 09.02.2020

Liderul USR Dan Barna spune că premierul desemnat Ludovic Orban a refuzat oferta USR de a intra la guvernare în cazul în care declanșarea alegerilor anticipate va eșua.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban a respins ideea intrării USR la guvernare, în cazul în care nu vor avea loc alegeri anticipate, a dezvăluit liderul USR Dan Barna, duminică, la Digi 24.

Barna s-a arătat nemulțumit că guvernul liberal a îndeplinit doar 4 din cele 18 puncte agreate în acordul politic pentru susținerea Executivului.

”Am avut vineri un dialog cu premierul Orban, ne vom auzi și mâine ca să stabilim o întâlnire, cel mai probabil marți. Proiectul anticipatelor îl susținem cu toate resursele și suntem cumva aliniați pe ceea ce urmează se întâmple în perioada următoare”, a spus Barna, duminică, prin telefon la Digi24.

El a adăugat că se așteaptă ca PSD să se opună alegerilor anticipate: „Nu ne așteptăm ca domnul Ciolacu și ceilalți să aplaude sau să aducă flori”.

„Am văzut și jocul îndoielnic dinspre domnul Tăriceanu, știm că domnul Ponta este un electron liber, greu previzibil. Miza este ca România să aibă alegeri anticipate, pentru că altfel mai aruncăm un an la gunoi. Dincolo de spectacolul politic, în realitate vom avea un an de neguvernare reală”, a completat președintele USR.

Întrebat dacă a discutat cu Ludovic Orban privind intrarea la guvernare, Dan Barna a spus că a abordat despre acest subiect: „În discuția de vineri, premierul Orban a declinat disponibilitatea noastră, această ofertă. O să vedem și în discuția de la începutul săptămânii, când voi repeta propunerea, repet, în situația în care nu se ajunge la anticipate. Anticipatele sunt miza zero”.

Barna a fost întrebat și despre presupusa înțelegere PNL-PSD privind sacrificarea primarilor în două tururi. „Existența acestui scenariu va fi confirmată exact de atitudinea PNL în etapa de pregătire a alegerilor locale și de desemnare a candidaților”, a răspuns el.

„Dacă nu există colaborare deschisă în orașe și municipiile unde putem scăpa cu adevărat de PSD, având colaborare cu cei de la PNL, dacă nu există această deschidere - mesajele din ultimele zile nu o confirmă, atunci putem pune, într-adevăr, problema unei înțelegeri a vechilor dinozauri a politicii românești. Dacă lucrurile însă merg în logica asta, în care avem șansă să trimitem mulți primari PSD acasă, atunci putem spune că e un context politic”, a mai spus liderul USR.

De asemenea, Dan Barna a spus că din acordul semnat între USR și PNL, înainte de guvernarea Orban, au fost bifate 4 din 18 puncte. „În audierile parlamentare care vor umra vom discuta despre aceste lucruri agreate, dar destul de puține întâmplate”, a precizat el.

***

Imediat după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură și anunțul președintelui că va propune tot un guvern PNL cu Ludovic Orban la conducere, liderul USR Dan Barna a anunțat că alianța USR PLUS este dispusă să intre la guvernare dacă nu se ajunge la anticipate și spune că are și un nume de premier: Dacian Cioloș.

Liderul USR a anunțat miercuri seară, după declarațiile făcute de președintele Iohannis, că alianța USR PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptatea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi în cazul în care majoritatea PSD din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor.

„USR susține dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate.

Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, și-a dovedit limitele. România nu poate merge înainte cu el.

Am luat act de afirmațiile Președintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găsește majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegația USR îi va comunica șefului statului faptul că Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi.

Acest scenariu este valabil doar în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor. Reamintesc că alianța USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Avem, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22