Dan Barna: Resping categoric acuzațiile că vrem să îi blocăm candidatura lui Nicușor Dan

Laurentiu Gheorghe | 03.10.2019

Președintele USR, Dan Barna, respinge faptul că refuză susținerea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, modificarea regulamentului fiind necesară pentru evitarea eventualelor contestații.

Pe aceeași temă

„Decizia Biroului Național nu este împotriva lui Nicușor Dan, ci dimpotrivă. Vreau ca USR să învețe din experiența mea. Am fost contestat după alegerea în funcția de președinte al partidului, iar contestațiile s-au judecat vreme de aproape doi ani. Partidul aproape că nu a putut candida la europarlamentare. E un lucru legitim și firesc să convocăm Comitetul Politic pentru a adopta un regulament referitor la susținerea candidaților independenți. Mai există perspectiva de a susține candidați independenți și în alte orașe. Riscăm să intrăm într-o sarabandă de contestații. Nu vreau să pățească și Nicușor ce am pățit eu”, a declarat Dan Barna pentru G4Media.ro.

Liderul USR a mai spus că această problemă nu ar fi existat dacă Nicușor Dan era membru USR.

„Eu l-am invitat pe Nicușor Dan cu fiecare ocazie, o fac și acum, îl invit să se înscrie în USR. El vrea independent, îi respectăm decizia”, a precizat el.

Dan Barna a explicat că decizia de amânare a susținerii pentru Nicușor Dan până după redactarea unui regulament în acest sens nu îl afectează cu nimic pe fondatorul USR, alegerile locale fiind abia anul viitor.

„Oricum, va fi o confruntare între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu și eventual candidatul PNL, dacă va fi unul. USR va susține candidatul cel mai bine plasat. Dacă Nicușor va fi în această poziție, și e posibil să fie, va avea toată susținerea mea și a colegilor, în bloc”, a adăugat Barna.

Liderul USR a subliniat că nu există nici cea mai mică intenție de a bloca susținerea USR pentru candidatura lui Nicușor Dan.

„Nici pe departe lucrul acesta, resping categoric și fără nicio nuanță. Pur și simplu vrem un mecanism care să respecte prevederile statutare. Previzibil că Nicușor va obține acest statut de candidat susținut de USR”, a dat asigurări el.

Întrebat cum își explică atunci criticile contondente venite din partea mai multor membri ai conducerii centrale a USR, Barna a susținut că sunt mulți în partid care au rămas încă într-o logică electorală internă.

„Există în partid, după congres și după alegerea mea ca președinte, o atmosferă electorală inerțială. O văd ca pe o redundantă luptă electorală în care unii colegi au rămas. Fac din nou același apel: să ne concentrăm pe campania pentru alegerile prezidențiale, acestea vor așeza Alianța USR PLUS într-o poziție foarte bună pentru locale și parlamentare”, a explicat el.

Reacția lui Barna a venit după ce mai mulți membri în conducerea centrală a USR, Biroul Național (BN), s-au declarat revoltați după decizia de amânare a desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor. Ei au acuzat majoritatea „la mustață” controlată de Dan Barna că vrea practic să îl scoată pe Nicușor Dan din cursă pentru a-l favoriza astfel pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22