Dan Barna supralicitează: Dacă nu votăm legile cerute de USR până marți, nu avem ce guvern să votăm

Laurentiu Gheorghe | 21.10.2019

USR cere trecerea prin Parlament până marți a inițiativei „Fără penali”, legea abrogării recursului compensatoriu și alegerea primarilor și a șefilor de consilii județene în două tururi.

Pe aceeași temă

„Premierul desemnat, președintele Iohannis consideră că este o majoritate care susține această guvernare, foarte bine, pe asta ne bazăm si noi. În măsura în care vom avea aceste proiecte adoptate vom putea merge mai departe fără nicio problemă”, a spus luni liderul USR, citat de HotNews.ro

Barna consideră că dacă PNL susține proiectele legislative propuse, însă nu vor fi adoptate în Parlament în forma cerută de USR, înseamnă că PSD și-a refăcut majoritatea și n-are sens ca un nou guvern să fie propus pentru că oricum n-o să treacă: „Dacă nu se va realiza (adoptarea inițiativelor legislative propuse, înseamnă că nu avem majoritate, înseamnă că nu avem ce să votăm”.

„Sunt două zile de Parlament în care lucrurile pot să evolueze. Noi considerăm că nu am fost votați să ne predăm PSD”, a spus el. Această „combinatoristică locală” nu e în folosul cetățenilor, a adăugat el.

Barna a comentat că „este o minciună și un șantaj” ceea ce se spune, că din cauza USR Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria.

Declarația liderului USR:

„Astazi va avea loc sedinta comitetului liderilor, unde liderul nostru de grup (Stelian Ion - n.r.) va solicita introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte de lege. Speram ca acest lucru sa se intample si solicitam tuturor parlamentarilor care au votat motiunea de cenzura sa vina in sustinerea acestor initiative, initiative care nu presupun nimic complicat. Sunt proiecte pe care PSD le-a blocat in trecut, dar pe care ni le cer cetatenii Romaniei.

USR nu a solicitat pozitii, nu a solicitat functii sau beneficii particulare, a solicitat niste reglementari, niste modificari de legislatie prin care ar fi foarte clar pentru romani si pentru Romania ca lucrurile intra intr-o logica normala de insanatosire a societatii”, a subliniat Dan Barna, citat de Ziare.com.

Liderul USR a reamintit ca negocierile cu premierul desemnat Ludovic Orban (PNL) vor continua marti si miercuri.

„O sa vedem ce se va intampla astazi si maine, sunt cele doua zile de Parlament in care lucrurile se pot clarifica. Contam foarte mult pe existenta acestei majoritati, premierul desemnat, presedintele Iohannis considera ca exista o majoritate care poate sa sustina aceasta guvernare. Foarte bine, pe asta ne bazam si noi.

In masura in care vom avea aceste proiecte adoptate, vom putea sa mergem mai departe fara niciun fel de problema.

Avem două zile in care putem testa daca exista sau nu majoritate. Maine dupa-amiaza voi avea o noua intalnire cu premierul desemnat (...) Daca nu se va realiza ceea ce s-a convenit, asta inseamna ca nu avem majoritate”, a spus el.

De remarcat că din enumerare lipsește propunerea de desființare a Secției Speciale pentru anchetarea magistraților, care era cerută de USR.

PNL va introduce pe ordinea de zi proiectele propuse

Premierul desemnat Ludovic Orban a spus că PNL va susține, în Parlament, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și introducerea pe ordinea de zi a inițiativei "Fără penali", proiecte cerute de USR pentru a susține Guvernul PNL.

„După discuțiile pe care le-am avut cu partenerii de la USR am anunțat că vom susține în Biroul Permanent și în plen introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte care sunt cu termenul de raport depășit și vom susține la vot. Proiectul de lege cu alegerea primarilor în două tururi este inițiat de PNL. Mai există încă două proiecte, unul inițiat de PMP și unul de USR. În ceea ce privește legea privind recursul compensatoriu PNL a înaintat propunerea legislativă privind abrogarea legii privind recursul compensatoriu. În ceea ce privește inițiativa «Fără penali» aici am luat decizia să susținem introducerea pe ordinea de zi atât a proiectului de revizuire a Constituției, în urma referendumului inițiat de președintele Iohannis în domeniul justiției cât și inițiativa «Fără penali», pentru că proiectul de revizuire a Constituției, în urma referendumului pe care l-am înaintat împreună, PNL și USR, conține modificarea Constituției în conformitate cu inițiativa «Fără penali»", a declarat, luni, liderul PNL Ludovic Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22