Dan Voiculescu, beneficiar al «Marii Gratieri», dar si scutit de la plata prejudiciului

E.b. | 18.01.2017

Unul dintre posibilii mari beneficiari ai Ordonantei de Urgenta privind gratierea, proiect publicat miercuri de catre Ministerul Justitiei, este omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani. Daca Voiculescu va fi eliberat, plata prejudiciului nu va fi in obligatia sa.

Pe aceeași temă

 
 

 

Voiculescu ar putea beneficia de gratierea unei jumatati din pedeapsa, dar si de conditionarea de a plati intr-un an de la eliberare despagubirile din dosar pentru a nu reintra in inchisoare. Practic, cand Voiculescu va fi eliberat, plata prejudiciului nu va fi in obligatia sa, ci institutiile statului trebuie sa urmareasca pe cont propriu recuperarea prejudiciului., screi HotNews.ro.

 

Un alt aspect de mentionat: textul OUG-ului nu ii gratiaza pe cei care au facut spalare de bani si au primit condamnare sub 5 ani, in schimb permite gratierea a jumatate din pedeapsa pentru cei care au facut spalare de bani si au peste 60 de ani, indiferent de cati ani de inchisoare au primit.

 

In prezent, conform legislatiei in vigoare, persoanele gratiate sunt obligate ca intr-un an de la eliberare sa plateasca despagubirile ce ii sunt puse in sarcina conform sentintei primite, altfel se intorc dupa gratii. Specialisti in justitie supun ca textul OUG-ului de gratiere publicat miercuri de Guvern schimba regula in cazul celor condamnati si care au peste 60 de ani, categorie in care se incadreaza Dan Voiculescu, conform HotNews.ro.

 

Potrivit textului de OUG, Dan Voiculescu nu va mai fi conditionat de plata prejudiciului intr-un an de la eliberare pentru a nu fi incarcerat din nou. In acest caz, recuperarea prejudiciului va ramane tot in sarcina institutiilor statului.

 

Textul OUG-ului arata la Articolul 2 ca cei care au peste 60 de ani beneficiaza de gratierea a jumatate din pedeapsa, iar Articolul 3, alineatul 2 zice ca "Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate."

 

Urmatorul alineatinsa il exclude de la aceasta conditionare pecei gratiati conform articolului 2, adica cel ce il vizeaza pe Voiculescu.

 

Asta inseamna ca Dan Voiculescu nu va fi urmarit dupa 1 an de la iesirea de inchisoare pentru plata prejudiciului. Ramane, practic, la dispozitia institutiilor statului roman sa recupereze prejudiciul, insa eliberarea Voiculescu nu va fi conditionata de plata despagubirlor in termen de un an de la eliberare.

 

Un alt aspect de mentionat: textul OUG-ului de gratiere ii exclude de la eliberare pe cei care au facut spalare de bani, dar au primit condamnare pana in 5 ani de inchisoare, in schimb permite reducerea la jumatate a pedepsei celor care au facut spalare de bani, dar au peste 60 de ani, indiferent de cati ani de inchisoare au primit in condamnare.

 

Dan Voiculescu (70 de ani), a fost condamnat pentru spalare de bani la 10 ani de inchisoare in august 2014 in dosarul ICA, dosar cu un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro. Pe langa condamnarea la 10 ani de inchisoare, judecatorii de la Curtea de Apel au decis sa puna sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Dan Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand fondatorului Partidului Conservator, totul pentru a stinge prejudiciul de recuperat din dosar

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22