Dăncilă a convocat prima ședință de guvern după ruperea coaliției cu ALDE

Laurentiu Gheorghe | 09.09.2019

Premierul Dăncilă a convocat pentru luni la ora 16:00 ședința de guvern, prima după demisia celor trei miniștri ALDE, urmată de întrunirea CEx al PSD pentru a rezolva criza guvernamentală.

Pe aceeași temă

Deși premierul Viorica Dăncilă spunea săptămâna trecută că refuzul președintelui Klaus Iohannis de -i accepta pe cei trei miniștri interimari propuși de PSD în locul demisionarilor de la ALDE blochează activitatea Executivului, a programat luni ședința de guvern în care vor fi aprobate mai multe hotărâri de guvern.

După ședința de guvern, președinta PSD a convocat CEx al PSD pentru a găsi soluții la criza guvernamentală după ce președintele Iohannis a respins propunerile de miniștri interimari și i-a solicitat imperativ premierului să obțină un vot de încredere în Parlament pentru Guvernul PSD după ce ALDE a decis să rupă coaliția de guvernare.

Agenda ședinței de Guvern

Pe agenda şedinţei de guvern va fi inclus proiectul de hotărâre referitor la aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2019-2020. Pe agenda ședinței este și şi proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul regional de urgenţă de la Cluj, se arată în comunicatul oficial.

Pe ordinea de zi se mai află şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea "Avioane Craiova" SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea Romaero SA, aflată de asemenea sub autoritatea Ministerului Economiei.

Executivul va mai avea pe ordinea de zi un memorandum cu tema Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2019-2021, precum şi trei note referitoare la Raportul privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2018, la Planul Anual de Lucru al Guvernului 2019, actualizat, precum şi la transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Lipsesc 3 miniștri

Trei ministere au rămas fără conducere: ministerul Mediului, al Energiei și al Relației cu Parlamentul.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. Șeful statului a susținut săptămâna trecută că nu va accepta remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare „haotică, incompetentă și coruptă”.

Ședința CEx al PSD

Liderii social-democrații urmează să se reunească apoi, de la ora 18.00, în Comitetul Executiv Național, pentru a discuta despre situația din Guvern, după ce Klaus Iohannis a respins cele trei propuneri de miniștri interimari. Totodată social-democrații vor discuta strategia de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale care, oficial va debuta pe 12 noiembrie.

Majoritatea candidaților au început deja strângerea de semnături și și-au amplasat corturi și bannere cu mesaje în toată țara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22