Dăncilă a discutat cu Iohannis despre nominalizările celor 3 miniștri. Interimatul le expiră vineri

Laurentiu Gheorghe | 06.06.2019

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Iohannis au avut miercuri o discuție tête-à-tête de 20 minute după încheierea consultărilor cu partidele politice despre propunerile de miniștri.

Pe aceeași temă

„Am discutat cu domnul președinte despre fiecare propunere, am spus de ce am făcut aceste propuneri, faptul că îmi doresc ca în Guvern să avem oameni cu experiență, oameni care în domeniile în care vor activa, sper eu, să facă performanță.

Am discutat despre președinția rotativă, iar domnul președinte și-a arătat aprecierea în ceea ce privește președinția rotativă și a spus că în scurt timp va veni cu o decizie finală.”, a declarat Dăncilă joi la parlament după ședința coaliției de guvernare. O remaniere mai largă a Guvernului se va face după moțiunea de cenzură, și discuții cu ALDE, a mai spus premierul.

„ALDE hotaraste (in legatura cu Teodor Melescanu, n.r.). Deocamdata nu am discutat cu dl Tariceanu. Mai intai discutam in partid, daca vom face, si apoi in coalitie”, a spus Dancila, pe tema remanierii extinse.

Ea a mai spus că luni va face publice analizele făcute de Ministerul de Interne și Ministerul de Externe pe problemele de la votul de la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai și va lua decizia privind mandatele lui Meleșcanu și Carmen Dan.

„Trebuie să vedem care sunt soluțiile și vom discuta și despre miniștri, dar acest lucru îl vom face în cadrul coaliției”, a spus Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a cerut „demiterea imediată” a miniștrilor Teodor Meleșcanu și Carmen Dan din cauza cozilor de la votul din 26 mai, atât în țară, cât și în străinătate.

Premierul a mai spus că a vorbit miercuri cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere și că așteaptă o decizie oficială a acestuia.

„Am să sun. Am avut o discuție ieri cu domnul președinte. Am vorbit despre fiecare candidat în parte, am motivat propunerile și acum aștept de la președinte să vină cu un răspuns pentru cele trei portofolii, interimatele care expiră mâine. Am discutat cu domnul președinte despre fiecare propunere”, a spus Dăncilă.

Întrebată ce se întâmplă în cazul lui Titus Corlățean, propus pentru funcția de vicepremier, dar pe care Iohannis a anunțat că nu-l va accepta, Dăncilă a spus: „Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă așteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”.Pe de alta parte, premierul a zis ca vicepremierul Viorel Stefan urmeaza sa fie schimbat. „In scurt timp vom lua o decizie pentru nominalizarea pentru postul de vicepremier pe probleme economice”.

Joi, Digi.24 relata pe surse că Prim-ministrul Viorica Dăncilă și Președintele Klaus Iohannis au avut miercuri o discuție privată de 20 de minute, după consultările de la Palatul Cotroceni pe tema aplicării referendumului pe Justiție și despre planurile unei remanieri mai largi, în campania personală de schimbare din funcții a tuturor celor numiți în funcții de Liviu Dragnea.

Miza este mare pentru pesediști, pe lista celor care e posibil să își piardă posturile de miniștri aflându-se nume sonore. Carmen Dan, ministrul de Interne, a cărei demitere a fost cerută de Klaus Iohannis ”imediat”, săptămâna trecută, își va pierde sigur funcția, dacă Guvernul Dăncilă va supraviețui moțiunii de cenzură. Și mandatul Ecaterinei Andronescu la Educație este pus sub semnul întrebării, încă de la ședința trecută a CEX al PSD reproșându-i-se politica de cadre de la minister. Răzvan Cuc de la Transporturi este luat la țintă de președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, care își dorește Ministerul Transporturilor pentru organizația pe care o conduce el.

Și partenerii de la ALDE vor face schimbări în garnitura de miniștri, urmând să îi înlocuiască pe toți cei trei deținători de portofolii în Guvern - Teodor Meleșcanu, Anton Anton și Grațiela Gavrilescu, într-o încercare a lui Călin Popescu Tăriceanu de schimbare la față a partidului.

Până la remanierea largă însă, pesediștii vor să opereze rapid schimbările la cele patru posturi vacante din Executiv. Partidul a făcut propuneri pentru Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni, precum și pentru postul de vicepremier pe relația cu partenerii strategici. Aici însă propunerea nominalizarea lui Titus Corlățean a fost respinsă categoric de Președintele Iohannis.nis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22