Dăncilă acuză parlamentarii europeni că sunt dezinformaţi: Nu există niciun act pentru amnistie

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2019

Premierul Dăncilă le-a răspuns europarlamentarilor care au criticat situația din România că sunt dezinformați sau răuintenționați, și că nici vorbă de amnistie sau de amestec în justiție.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat din nou că nu a venit în Parlamentul European ca să dea socoteală, ci pentru ca împreună să găsească soluţii.

„Susţinem statul de drept, dar în acelaşi timp susţinem şi drepturile omului, şi drepturile celor care au suferit în urma unor decizii greşite din partea justiţiei”, a mai afirmat Dăncilă.

„Domnule Stolojan, ministrii mei au experienta. Au asigurat presedintia din umbra. Cu siguranta ne sprijinim pe Secretariatul general al Consiliului UE. Nu plecati cu o idee preconceputa. Din partea dumneavoastra, ca si roman, ma asteptam sa aveti incredere in capacitatea ministrilor Romaniei”, a raspuns iritată Dăncilă interpelării făcute de Teodor Stolojan.

Ea a vrut să-l asigure pe Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, că Guvernul cunoaşte bine dosarele şi a subliniat că e nevoie de consens. Totodată a ținut să-i răspundă la acuzațiile privind nerespectarea statului de drept și subordonarea justiției din România, susținând că este dezinformat și nu cunoaște situația reală din România.

„În acelaşi timp, mă aşteptam ca un lider de grup politic să vină cu aprecieri legate de agenda europeană, nu pe probleme interne ale unei ţări care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului UE. Pentru credibilitate, cred că trebuie să vorbim în cunoştinţă de cauză şi aş vrea să ştiu din partea lui Guy Verhofstadt ce reproşează Guvernului României. În acelaşi timp, îi solicit să-i lase pe români să hotărască singuri, să creadă în onestitatea lor şi să nu încerce să inducă propriile convingeri către români”, i-a spus ea liderului grupului ALDE.

Dăncilă a acuzat-o de dezinformare şi pe Ska Keller, copreşedinta grupului verzilor, care a spus că românii au ieşit în stradă pentru buna guvernare. ”Cred că aţi fost dezinformată legat de buna guvernare”, i-a spus Dăncilă, prezentând câteva cifre care ar demonstra buna guvernare: creştere economică peste 4%, deficit economic 2,92%, şomaj sub 4%, investiţii crescute cu peste 10%.

”Cred că asta înseamnă buna guvernare şi cred că dezinformările unor colegi din Parlamentul European au indus această percepţie”, a adăugat Viorica Dăncilă.

„Nu am niciun act normativ pe masa Guvernului referitor la amnistie. Nu vrem sa aparam pe nimeni, vrem doar sa protejam cetatenii ale caror drepturi au fost incalcate. Vreau sa luptam cu totii impotriva coruptiei, dar in egala masura sa protejam drepturile cetatenilor care au fost afectati de protocoale secrete intre justitie si servicii secrete”, a mai spus premierul.

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns pe un ton iritat europarlamentarului Cristian Preda care a acuzat Guvernul PSD că a reprimat violent protestul din 10 august.

Domnule Preda, Guvernul Romaniei nu critica Parlamentul European. Dupa 9 ani in PE, in care nu am facut scandal ca dumneavoastra, nu pot sa ma pozitionez acestor institutii. Am criticat Rezolutia, pentru ca am crezut si cred ca trebuie sa avem aceeasi unitate de masura.

Ce spuneti despre protestele din Franta? Franta isi ia propriile decizii, dar niciun europarlamentar nu a venit sa critice propria tara aici, in PE.

Asigur PE ca Guvernul Romaniei nu are nicio legatura cu acest aspect, al limitatrii liberatii presei in Romania. Un post de tv a avut intrerupta emisia pentru 10 minute, lucru decis de CNA. Nu are Guvernul Romaniei nicio legatura cu acest lucru”, a completat Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22