Dăncilă acuză PNL că se opune investiției Volkswagen în România: Grupul PPE susține Bulgaria

Laurentiu Gheorghe | 21.10.2019

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL au acceptat să sprijine o investiție Volkswagen de peste un miliard euro în Bulgaria, liderul grupului PPE, Manfred Weber, implicându-se direct.

Pe aceeași temă

Viorica Dăncilă duce campania electorală la un alt nivel, acuzând PNL și implicit pe președintele Klaus Iohannis că nu susțin poziția României pentru construirea unei fabrici Volkswagen la noi în țară și că europarlamentarii PNL nu s-au opus când liderul PPE, Manfred Weber, a trimis o scrisoare conducerii Comisiei Europene în care își manifestă susținerea pentru Bulgaria, în condițiile în care Guvernul român s-a implicat și oferă condiții mult mai bune.

​​ Premierul demis a susținut că va încerca să vorbească la telefon cu cu Angela Merkel în acest sens, notează Mediafax.

„Noi am discutat despre acest proiect. Chiar ministrul Comerțului și anteprenoriatului a fost în Germania, a vorbit despre acest proiect, avem cele mai avantajoase condiții pentru o investiție în România, dar din păcate nu avem susținerea necesară. Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care susține Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul grupului PPE a trimis această scrisoare către Volsvahen, prin care susțin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt PNL, ce a făcut domnul președintele Klaus Iohannis? Dânsul ne reprezintă în Consiliu, nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susține România? Nu a putut discuta cu liderul grupului PPE pentru a susține România?”, a spus Viorica Dăncilă, la DC News.

Premierul a afirmat că președintele Klaus Iohannis știa de existența acestei scrisori de la PPE către Volkswagen, însă nu a reacționat.

„Domnul Weber susține Bulgaria, în condițiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. Poate era justificat dacă Bulgaria avea propuneri mai bune din punct de vedere economic, al condițiilor oferite către Volsvagen. Condițiile noastre sunt mult mai bune, dar vedem că PPE de fapt susține Bulgaria. Este o scrisoare, PNL, membru în PPE susține acest lucru. Nu pot să cred că premierul a știut de această scrisoare, dar președintele nu. În mod normal, pe obiective importante pentru țară trebuie să existe consens și cooperare între Guvernul României, Administrația Prezidențială și Parlament. Este greu să am cu domnul președinte o discuție pe un asemenea obiectiv. Eu mă așteptam ca domnul președinte să aibă o deschidere foarte mare pentru că trebuie să primeze interesul de țară. La domnul președinte primează interesul personal”, a adăugat Dăncilă.

Șeful Executivului a anunțat că un ministru va merge din nou în Germania pentru a discuta cu liderii Volkswagen pentru înființarea acestei fabrici în România.

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va încerca să vorbească telefonic cu Angela Merkel despre acest aspect.

„Eu voi încerca această convorbire telefonică cu doamna Merkel, voi face tot ce e posibil pentru a aduce această investiție în țara noastră. Dl președinte a spus că a vorbit cu doamna Ursula von der Leyen și a spus că nu contăm. Eu cred că nu îi face cinste. Iarăși dăm din casă. Eu încerc să inițiez această convorbire, dar dacă dl președinte a mers la Consiliu și a spus că nu mai contăm. Dânsul a spus că un premier desemnat e mai important decât unul interimar. Mi se pare imposibil. Cum să faci astfel de afirmație. Eu am să încerc să inițiez această discuție cu doamna Merkel. Se va duce și ministrul.

Poate nu e de acuzat Weber. Weber e un lider de grup, poate partea bulgară a vorbit”, a adăugat Dăncilă.

Scrisoarea cerea explicații cu privire la desemnarea Turciei

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a trimis o scrisoare către reprezentanții conducerii Comisiei Europene în care cere o investigație în cazul înființării unei fabrici Volkswagen în Turcia.

„Un membru al consiliului de producție auto Volkswagen Group a anunțat săptămâna trecută că compania finalizează un acord cu guvernul turc pentru construirea unei fabrici cu mai multe mărci în Manisa, lângă Izmir. Producția planificată care va începe în 2020 va fi exportată în țările Europei de Est.

O astfel de înțelegere ridică îngrijorări serioase cu privire la perturbarea concurenței în detrimentul UE - întrucât toate statele membre UE sunt obligate prin reguli stricte de concurență și ajutor de stat, în timp ce Turcia ar putea stabili ajutoare pentru producția care va fi exportată pe piața noastră europeană în dezavantajul unor țări precum Bulgaria.

Prin urmare, aș dori să solicit serviciilor Comisiei Europene să investigheze îndeaproape termenii și condițiile în care acest acord se impune și să ia măsurile necesare pentru a impune condiții de egalitate, pentru a insista asupra reciprocității în relațiile noastre comerciale și pentru a preveni nedreptatea concurența de la distrugerea locurilor de muncă în Europa”, se arată în scrisoarea trimisă de către Manfred Weber către conducerea Comisiei Europene.

Ludovic Orban, neagă că PPE ar susține Bulgaria în detrimentul României

Liderul PNL, respinge acuzațiile aduse de Viorica Dăncilă, referitor la scrisoarea liderului grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber către CE pentru susținerea deschiderii unei fabrici Volkswagen în Bulgaria. El spune că nicio formațiune politică nu poate interveni în deciziile economice ale unei companii comerciale, relatează Mediafax.

„Decizia pe care o ia orice companie este o decizie pe care o ia conducerea companiei respective și care este luată nu din rațiuni politice, ci din rațiuni economice de bussiness, în funcție de condițiile care sunt oferite unui investitor într-o țară sau alta. Nu există nicio posibilitate de interferență din partea niciunei formațiuni politice în deciziile economice pe care le iau companiile”, a declarat, luni, Ludovic Orban, întrebat despre subiect.

Chestionat dacă are o astfel de informație, liderul PNL a răspuns: „Nu am astfel de informație. Dacă există această informație, ea este falsă. Știu foarte bine cum funcționează marile companii la nivel european, cu atât mai mult în Germania. Nu există nicio rațiune politică care să stea la baza unei astfel de decizii”.

Ludovic Orban a adăugat că pentru a atrage investitori, Guvernul trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, stabil și predictibil.

„Guvernul României trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, un mediu de afaceri în care să existe predictibilitate, stabilitate, în care să existe o consultare a tuturor investitorilor, pentru a mări șansele de a atrage investiții. O să vă dau un singur exemplu. Va urma Brexit. Este clar că vor fi relocări a unor capacități de producție, iar România trebuie să fie pregătită pentru a putea deveni o gazdă pentru astfel de investiții care să se realizeze în România. Se știe foarte clar că investitorii au nevoie de un cadru fiscal și legislativ stabil, au nevoie de o administrație și în general un Guvern cu care să poată fi în parteneriat. Guvernul nostru e capabil să reprezinte o garanție suficient de importantă pentru orice investitor serios”, a conchis Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22