Dăncilă amână nominalizarea unei noi propuneri de comisar european: Vreau să mai discut cu șefa CE

Laurentiu Gheorghe | 01.10.2019

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat marți că nu va mai discuta în CEx al PSD nominalizarea unui nou candidat pentru postul de comisar înainte de a mai discuta cu președintele Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

De pe ordinea de zi a ședinței de marți a CEx al PSD a fost eliminat punctul care prevedea nominalizarea unei noi candidaturi din partea României pentru un post de comisar european, Viorica Dăncilă anunțând că vrea să aibă mai întâi o discuție cu președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Viorica Dăncilă nu a exclus să facă mai multe propuneri pentru funcția de comisar european, șefa executivului european urmând să decidă asupra uneia dintre ele.

„Este foarte important pentru noi comisarul european, dar vreau să am prima dată o discuţie cu doamna preşedinte al Comisiei Europene. Avem şi alte probleme de discutat (în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD – n.r.), avem şi alte puncte – vine moţiunea de cenzură, trebuie să discutăm – avem de aprobat Biroul judeţean pentru Cluj, avem de aprobat mandatarul financiar. Sunt mai multe probleme de discutat şi mi se pare normal ca pentru o organizaţie de partid să ai întâlniri regulate în care poţi să discuţi probleme importante. (…) Nu vorbim de propunerea pentru comisar european”, a precizat Dăncilă, la Parlament, înaintea unei întâlniri cu miniştrii şi deputaţii PSD.

Premierul o apără în continuare pe Rovana Plumb, deși i-a retras candidatura după ce a fost respinsă în Comisia JURI din Parlamentul European, dar a precizat că deocamdată nu există nici un candidat desemnat în locul ei.

„Am văzut pe surse tot felul de candidaţi. Nu avem încă un candidat. Trebuie să discut mai întâi cu doamna preşedinte (a Comisiei Europene – n.r.). Pentru mine, în primul rând, este important profilul candidatului, să fie o persoană care să aibă credibilitate, o persoană cu multă experienţă, o persoană care să aibă încredere şi să genereze încredere. Vă referiţi prea mult la nume şi uităm care trebuie să fie profilul candidatului. Vom discuta după ce discut cu doamna preşedintă. Ieri am discutat cu doamna preşedintă legat de candidatul Rovana Plumb, de modul în care s-a procedat. Astăzi vom discuta cu doamna preşedinte, dacă este nevoie propunem şi o femeie şi un bărbat, vom face mai multe propuneri. PSD are destui oameni competenţi care pot fi comisari europeni”, a susţinut liderul social-democraţilor.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii nu îl susțin pe Mihai Fifor și intentionează să facă alte propuneri.
Nominalizarea întârzie însă din cauza tensiunilor apărute între liderii PSD, care nu-l agreează pe Mihai Fifor, alegerea Vioricăi Dăncilă, pentru postul de comisar european. De asemenea, baronii locali nu o susțin nici pe Claudia Țapardel, alt nume vehiculat în partid, și intenționează să-l propună pe fostul ministru delegat pe afaceri externe Victor Negrescu. De asemenea pesediștii nu agreează o eventuală nominalizare a lui Mihai Fifor.

Înaintea ședinței CEx, Victor Negrescu a declarat că PSD trebuie să vină cu o propunere viabilă pentru funcţia de comisar european.
Întrebat dacă îşi doreşte această funcţie, fostul ministru al Afacerilor Europene a afirmat: „Nu este vorba despre dorinţă, este vorba de a avea un candidat viabil, un candidat care poate trece de analiza comisiilor de resort, un candidat care este proeuropean, un candidat care poate trece de analiza comisiilor de resort, un candidat care este proeuropean, un candidat care, într-adevăr, poate să facă faţă acestei provocări”.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22