Dăncilă, autoare a viralizării reproșurilor făcute de Iohannis lui Ponta ”arogantul” în 2014

Dora Vulcan | 12.11.2019

Viorica Dăncilă a distribuit marți o postare a candidatului Klaus Iohannis din 2014 în care acesta îi cerea socoteală premierului Victor Ponta, președinte al PSD, că refuză cu aroganță o confruntare cu el.

Pe aceeași temă

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a distribuit, marți, o postare din 2014 a lui Klaus Iohannis, în care acesta îi reproșa lui Victor Ponta, premier și președinte al PSD la acea vreme, că refuză cu aroganță o confruntare televizată.

"Cum e cu “atitudinea arogantă”, domnule Iohannis?", se întreabă retoric Viorica Dăncilă, președinte al PSD și premier debarcat prin moțiune de cenzură, după ce contracandidatul său din turul doi de scrutin, președintele Klaus Iohannis, a anunțat prin interpuși că refuză o confruntare televizată cu ea în turul doi de scrutin, în care au rămas amândoi după turul I, desfășurat duminică.

"Cum e cu “atitudinea arogantă”, domnule Iohannis? Ne mai explicați o dată cum e cu “dezbaterea electorală atât de necesară și așteptată de toți românii”?", este comentariul atașat de Viorica Dăncilă postării din 2014 a președintelui Klaus Iohannis, pe atunci și el candidat la alegerile prezidențiale.

"Constat că domnul Victor Ponta își menține aceeași atitudine arogantă cu care ne-a obișnuit și în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare și așteptate de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni. Domnul Ponta nu poate decide singur detaliile și condițiile în care ar urma să se desfășoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidați intrați în turul doi și nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea și conținutul întrebărilor. Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunțe de urgență la asemenea tertipuri și să aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu pornește cu un avantaj ilegitim. Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condițiile de desfășurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înțelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României", scria Klaus Iohannis, pe 4 noiembrie 2014, pe Facebook, postare preluată de Viorica Dăncilă.

****

Luni seară, Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că cel mai probabil nu va accepta o dezbatere nici în turul doi, vorbind despre ”o manevră a PSD de a atrage atenția”.

”PSD încearcă să atragă atenția prin tot felul de manevre. Urmează să discut și cu colegii, dar vă pot spune că eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii”, a spus președintele Iohannis.

Șeful de campanie al PNL Dan Motreanu a anunțat, marți, că Viorica Dăncilă a refuzat să discute cu președintele în momente importante, precum cel al desemnării comisarului european, astfel că o dezbatere între Iohannis și Dăncilă nu își are rostul, fiind „un tertip ieftin de campanie” al PSD. El a anunțat că pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale se va merge pe acelaşi tip de campanie, cu mitinguri şi întâlniri cu organizaţiile liberale şi cu cetăţenii, susţinând că o dezbatere cu Viorica Dăncilă nu trebuie să aibă loc.

Anterior, vicepremierul Raluca Turcan spusese că președintele Klaus Iohannis a comunicat foarte mult cu oamenii „la firul ierbii” și că ea nu consideră că președintele ar avea subiecte de discuție cu Viorica Dăncilă într-o dezbatere electorală, pentru că aceasta a fost preocupată de interesele clientelei, ale persoanelor cu probleme infracționale, „este incompetentă și a făcut foarte mult rău”.

Luările de poziții ale liderilor PNL împotriva participării lui Iohannis la o dezbatere cu Dăncilă au continuat marți cu o declarație a prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, care a susținut că șeful statului nu trebuie să participe la o dezbatere cu șefa PSD, pentru că „ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează”, în vreme ce aceasta este „o fraudă la adresa posturii de candidat la Președinția României”, „o jignire la adresa românilor care învață limba română și se bazează pe competență pentru a ocupa un post”.

Și senatoarea PNL Alina Gorghiu a susținut marți că nu mai sunt necesare dezbateri între Klaus Iohannnis și Viorica Dăncilă, pentru că „știe lumea cine este unul și cine este altul”, sunt foarte cunoscuți, au avut funcții cu maximă vizibilitate.

***

Lia Olguța Vasilescu, șeful de campanie al PSD, a transmis, luni, o scrisoare către Dan Motreanu, șeful de campanie al PNL, în care Viorica Dăncilă îl invită la cel puțin două dezbateri pe Klaus Iohannis.

”Lipsa unei dezbateri între principalii candidați a reprezentat un viciu al procesului electoral și o problemă de transparență în ceea ce privește programele acestora pentru mandatul de președinte al României. Sperăm că această situație nu se va repeta în turul al doilea. Datorăm cetățenilor români o dezbatere deschisă și cinstită despre proiectele pe care cei doi candidați le au pentru România”, i-a transmis Olguța Vasilescu lui Dan Motreanu.

Social-democrata a precizat că Dăncilă vrea cel puțin două dezbateri cu Iohannis.

”Prin urmare, vă înaintez prin prezenta scrisoare o solicitare de a organiza, de comun acord, cel puțin două dezbateri între doamna Dăncilă și domnul Iohannis înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Suntem deschiși oricărei variante care presupune organizarea acestor dezbateri într-un cadru transparent și cu moderatori imparțiali, astfel încât cei doi candidați să beneficieze de șanse egale”, a mai precizat Vasilescu.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22