Dăncilă, despre omul impus de Dragnea la guvern: Exclus să mai colaborez cu Anca Alexandrescu

Redactia | 28.05.2019

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți seară că o va elibera din funcție de Anca Alexandrescu, consilierul onorific pe care i l-a impus Liviu Dragnea la guvern.

Pe aceeași temă

Întrebată în conferinţa de presă de după şedinţa CEx dacă va mai colabora cu Anca Alexandrescu, Viorica Dăncilă a răspuns: "Cu Anca Alexandrescu exclus. Mâine o voi elibera din funcţie."

Anca Alexandrescu s-a ocupat de comunicarea PSD, după care a fost numită consilier onorific al premierului. În urmă cu o lună, Dăncilă a anunțat încetarea colaborării cu Alexandrescu pe motiv că ar fi mai utilă la partid unde ar urma să se ocupe de campania electorală.

Aceasta era considerată una dintre persoanele prin care Liviu Dragnea o controla pe Dăncilă.

Anunțul despre eliberarea lui Alexandrescu din funcție este făcută la o zi de la încarcerarea președintelui PSD Liviu Dragnea, după condamnarea primită în aceeași zi de la Curtea Supremă în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman, în care a fost acuzat de DNA că s-a folosit de influența pe care o avea în perioada în care era președinte al consiliului județean Teleorman pentru a angaja la Direcția de Protecție a copilului două secretare care prestau în acest timp pentru PSD, condus tot de el.

Cine este Anca Alexandrescu

Fiică a jurnalistului Horia Alexandrescu, admirator declarat al lui Ion Iliescu, aceasta a devenit consilier pe comunicarea cu presa în perioada 2000 - 2004 în guvernul lui Adrian Năstase, care a racolat-o încă din perioada în care acesta Năstase era președinte executiv al PSD iar Anca jurnalist la cotidianul ”Ziua”.

După căderea lui Adrian Năstase, Anca Alexadrescu a intrat în 2004 în echipa lui Sorin Oprescu, pe vremea când acesta era primar al Capitalei.

Cel care a recuperat-o a fost Victor Ponta care a adus-o în guvernul condus de el pe post de consiler de stat remunerat.

În 2016 este numită director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol.

După plecarea lui Ponta din PSD, Liviu Dragnea o aduce în partid și se ocupă de departamentul de comunicare al PSD; devine, neoficial, șefa de cabinet a lui Liviu Dragnea la Camera Deputaților.

În februarie 2018 este recomandată și impusă de Dragnea noului premier al Guvernului, Viorica Dăncilă.

Rolul Ancăi Alexandrescu în Guvern și cum a evoluat relația cu Viorica Dăncilă pe fondul presiunilor făcute de Dragnea pentru emiterea OUG-lor pe justiție

Potrivit surselor HotNews.ro, dincolo de "gestionarea" comunicării care presupunea cenzurarea știrilor despre Guvern și blocarea acordării interviurilor, Anca Alexandrescu avea rolul de a controla și monitoriza activitatea premierului Viorica Dăncilă.

"Alexandreasca, așa cum i se spunea, decidea toată agenda de lucru a premierului, întâlnirile cu miniștrii erau strict monitorizate de ea, chiar și actele normative puse pe ordinea de zi a ședințelor Executivului. Nimic nu mișca în Guvern fără știrea ei și a lui Darius Vîlcov, iar premierul era doar executantul. Mai mult de atât, premierul nu primea liderii locali în audiență, iar miniștrilor li s-a interzis orice comunicare oficială sau neoficială cu presa fără avizul Alexandreascăi ", susțin sursele Hotnews.ro.

Influența Ancăi Alexandrescu a început să scadă odată cu declanșarea conflictului Dăncilă - Dragnea. În plin conflict între premier și peședintele PSD, consiliera a început să dispară de la întâlnirile oficiale ale șefului Executivului.


Încă de la începutul anului, conducerea PSD a pus presiune constantă pe premier și ministrul Justiției pentru avizarea ordonanțelor de urgență privind Codurile Penale. Din postura de șef al Guvernului care deține președinția Consiliul UE, Viorica Dăncilă a promis liderilor PSD că va face tot posibiliul să-i convingă pe liderii europeni de necesitatea OUG privind legile justiției.


PSD, ajutat de televiziunile de casă, a dus o adevărată campanie propagandistică privind abuzurile făcute în justiție și a promovat intens necesitatea adoptării Codurilor Penale. De asemenea, fostul ministru și cel care a pregătit Guvernul pentru Președinția Consiliului European, Victor Negrescu, a fost cel care a plănuit si turneul european și a intermediat întâlnirile Vioricăi Dăncilă cu înalți oficialii europeni pentru a discuta despre legile justiției.

Sursele HotNews.ro susțin că, după întâlnirile cu oficialii europeni, Dăncilă și-a schimbat opinia în ceea ce privește necesitatea ordonanțelor de urgneță.

Tensiunile au luat amploare in interiorul partidului, Liviu Dragnea și apropiații acestuia, implicit Anca Alexandrescu, au început să facă presiuni puternice asupra premierului și asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Ruptura între Dragnea și Dăncilă s-a produs în momentul în care șefa de cabinet a premierului a demisionat și a anunțat că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Sursele social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că Dăncilă, cu acordul lui Dragnea, îi promisese acesteia un loc eligibil la europarlamentare.
Supărat de eșecul înregistrat de Dăncilă la Bruxelles, șeful PSD a refuzat să-i ofere protejatei premierului posibilitatea obținerii unui mandat de europarlamentar.

În contextul finalizării dosarului angajărilor fictive, presat de timp, Liviu Dragnea a pus tunurile pe ministrul Justiției de a emite OUG pe Justiție. În opoziție cu șeful PSD, Viorica Dăncilă l-a susținut pe Tudorel Toader și a transmis conducerii partidului ca nu-și asumă nimic fără semnătura ministrului Justiției.

Totodată, Dăncilă i-ar fi cerut lui Dragnea să mai aștepte pentru a-l convinge pe Tudorel Toader să semneze OUG-le și a refuzat să-l demită atunci când i-a cerut șeful PSD.

Liviu Dragnea a convocat ședinta Comitetului Executiv pentru a-i retrage sprijnul politic lui Tudorel Toader.

Încă o dată, Dăncilă l-a sfidat pe Dragnea refuzând să facă restructurarea guvernului, impusă și dorită de șeful PSD, și a propus în CEx remanierea simplă, folosindu-se pentru prima oară de calitatea sa de președinte executiv al PSD.

De menționat este că Dăncilă a beneficiat de sprijinul (mai mult moral) al partenerului de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, care, la rândul său, nu a fost de acord cu demiterea lui Tudorel Toader, propus de partidul său la Ministerul Justiției.


Sursele din interiorul PSD au explicat pentru HotNews.ro că schimbarea radicală de la premierul obedient la cel rebel a intervenit după discuțiile cu oficialii europeni și datorită faptului că Dragnea nu putea risca să schimbe premierul în plină campanie electorală.

În acest context, Anca Alexandrescu a fost eliberată din funcție și trimisă înapoi la partid președintelui PSD pe motiv că este mai utilă la partid pentru a se ocupa de campania electorală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22