Dăncilă despre protestul #șîeu: Construim autostrăzi punând umărul, nu făcând circ

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2019

Premierul Dăncilă a declarat, luni, la Forumul Industriei Auto, că autostrăzile sunt esențiale pentru dezvoltarea României dar că acestea se fac ”punând umărul la acțiune, nu făcând circ”.

Pe aceeași temă

Oamenii au dreptate să fie supărați din cauza infrastructurii rutiere precare, a spus Dăncilă, dar că această problemă esențială pentru dezvoltarea României se rezolvă „punând umărul la acțiune, nu făcând circ și declarații politice”, referindu-se la protestul inițiat de omul de afaceri sucevean, Ștefan Mandachi. Premierul s-a raliat astfel criticilor aduse și de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus că inaugurarea unui metru de autostradă este un circ ieftin în timp ce PSD construiește autostrăzi.

Dăncilă a mai susținut că PSD a fost partidul care a construit cei mai mulți kilometri de autostradă, în timp ce alte guvernări nu au făcut aboslut nimic.

”Ne preocupă problema cea mai arzătoare pentru industria auto- infrastructura de transport. Am modificat legislația pentru a crește posibilitatea de a dezvolta infrastructura, inclusiv prin parteneriatul public-privat. (...) După atâția ani în care lucrurile au mers cu încetinitorul, guvernul pe care îl conduc a luat în piept această provocare și vom demonstra că se poate. Oamenii au dreptate să fie supărați pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu, însă adevărul trebuie spus până la capăt. În guvernările PSD s-au făcut peste 500 de km de autostradă din cei existenți, în alte guvernări au fost 0 km și să nu uităm că ministrul transporturilor din 1999, devenit apoi președintele României, ne explica faptul că România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naționale. Ne luptăm de ani buni cu această mentalitate profund greșită, dar și cu o serie de piedici puse parcă intenționat de unii” a declarat Dăncilă.

Ea a adăugat că soluția nu constă în a face „circ” și ”declarații politice”, aluzie și la faptul că președintele Klaus Iohannis s-a alăturat protestului #șîeu.

„Este o problemă esențială (autostrăzile- n.r.) pentru dezvoltarea viitoare a României, însă acest lucru nu-l putem rezolva decât punând umărul la acțiune nu făcând circ și declarații politice. Concret, săptămâna trecută au început lucrările la primii km la autostrada din Moldova”, a conchis ea.

Liviu Dragnea s-a dezlanțuit vineri la adresa omului de afaceri Ștefan Mandachi care a inițiat protestul pentru autostrăzi și a construit, pe banii lui, un metru de autostradă. Liderul PSD susține că, în loc „să facă circ", suceveanul ar fi trebuit să doneze banii.

„Ca să țipe unii acum că nu fac autostrăzi. Și niște șmecheri să urle că au făcut un metru de autostradă, când astăzi încep lucrările la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei țipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri care am înțeles că a cheltuit 100.000 euro pentru acest circ. Dacă tot avea banii ăștia, putea să îi doneze. Legea aprobată în Parlament e Târgu Mureș-Iași. Ce căuta spre București? Totul este circ. Rămâne la latitudinea noastră să spunem adevărul. Nu vă cer să mințiți, să manipulați, vă cer să aveți curajul să spuneți oamenilor ce se întâmplă. Pentru că altfel îi lăsați pe acești circari conduși de leneși. Nu mai știu cum să îi zic lui Iohannis – leneș. Se supără, de fapt nu se supără că și pentru asta îi trebuie efort”, a declarat Liviu Dragnea.

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15.00, pentru 15 minute.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22