Dăncilă, despre refuzul lui Iohannis: Comite un abuz și încearcă din nou să blocheze guvernul

Dora Vulcan | 19.09.2019

Viorica Dăncilă l-a acuzat, joi, la începutul ședinței de guvern, pe președintele Klaus Iohannis de abuz și de blocarea guvernului prin refuzul de a-i numi pe miniștrii propuși de ea.

Pe aceeași temă

„De mai bine de doi ani România se confruntă cu repetate situații de blocaj, generate de conflicte de constituționalitate între puterile statului. Aceste conflicte în care au fost atrase Guvernul, Parlamentul și Administrația Prezidențială au un numitor comun: refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-și îndeplini atribuțiile și de a respecta Constituția. Cea mai recentă confirmare a fost dată ieri de CCR, care, așa cum era de așteptat, a arătat că domnul președinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi miniștri interimari și încearcă din nou să blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a mai spus că președintele Klaus Iohannis nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru români, singura sa miză fiind una electorală.

”Obișnuit să încalce Constituția, domnul președinte Iohannis a trecut la următorul nivel, reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea”, a mai spus Dăncilă.

Ea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că „transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când de fapt Curtea a stabilit că termenul „de îndată” se referă la obligația președintelui de a numi interimari și de a nu bloca activitatea Guvernului”.

Dăncilă a mai spus că românii trebuie să știe că prezența în parlament a guvernului, pentru a cere votul pe o nouă formulă, nu are nicio legătură cu numirea miniștrilor interimari, precizând că șeful statului este obligat să facă acest lucru după decizia judecătorilor de la CCR. Ea a susținut că va merge în Parlament pentru remanierea Guvernului.

„Legitimitatea acestui Guvern este dată de votul românilor, iar în acest moment suntem singurii care ne asumăm responsabilitatea guvernării. Am spus-o de nenumărate ori, voi merge în Parlament pentru remanierea Guvernului. Românii trebuie să știe, însă, adevărul. Refuzul președintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezența noastră în fața Parlamentului. Nu mai avem așteptări de la domnul președinte Iohannis să renunțe la jocurile politice. A demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză este una electorală. Prin acțiunile sale a demonstrat în repetate rânduri că nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru cetățenii acestei țări. Le garantez tuturor românilor că vom continua să guvernăm cu responsabilitate pentru oameni și pentru dezvoltarea tuturor comunităților, astfel încât să le oferim o viață mai bună cetățenilor”, a mai spus Dăncilă.

Judecătorii constituționali au decis miercuri că șeful statului are dreptul să refuze remanierea Guvernului, dar este obligat să accepte propunerile de interimate și că premierul este obligat să ceară votul în Parlament.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile - Executiv şi Preşedinţie - având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

Astfel, CCR a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.


De asemenea, aceeași obligație era și în cazul cererii de revocare a lui Mihai Fifor, din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcție pentru care era propusă Ana Birchall.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22