Dăncilă despre restructurarea Guvernului: Vom vedea cum vor evolua discuţiile în primul CEx

Laurentiu Gheorghe | 06.05.2019

Premierul Dăncilă nu a lămurit cum va face remanierea guvernamentală și mai ales cât de mult mai este dispusă să accepta tutela liderului PSD, Liviu Dragnea care insistă pentru restructurarea Guvernului.

Pe aceeași temă

Întrebată dacă rămâne fidelă ideii de remaniere, Dăncilă a spus: „Nu am mai discutat la Comitetul Executiv Naţional despre acest aspect, cred că pentru noi acum sunt importante alegerile europarlamentare, este foarte important să ne susţinem candidaţii - pe Natalia Intotero, din această regiune - şi cred că acesta este primul obiectiv, vom vedea cum vor evolua discuţiile în primul Comitet Executiv Naţional”.

Singurul lucru pe care premierul nu l-a menționat, este data la care se va ține următorul CEx al PSD, care ar putea însemna mazilirea ei din funcție sau îndepărtarea lui Dragnea de la butoane, situație în care Dăncilă devine liderul de facto al socialiștilor români.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, sâmbătă şi duminică, vizite în mai multe localităţi din judeţul Hunedoara, printre cele mai afectate de sărăcie din țară, duminică întâlnindu-se cu conducerea şi liderii de sindicat ai CEH Paroşeni.

În PSD însă circulă zvonuri privind remanierea guvernamentală ratată în primă fază, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că respinge miniștrii propuși la Justiție (Eugen Nicolicea), Fonduri europene (Oana Florea) și Românii de pretutindeni (Liviu-Tit Brăiloiu).

Unii politicieni social-democrați spun că premierul Dăncilă îl refuză pe Dragnea cu cererea pentru restructurarea Guvernului în lipsa unei promisiuni ferme a lui Klaus Iohannis că nu va pune piedici acestei proceduri. Și cum această garanție are șanse minime să apară, restructurarea în acest moment pică.

Opțiunea lui Dăncilă a fost aspru criticată de liderul PSD Liviu Dragnea în discuții informale din partid, spun surse social-democrate. Liderii PSD forțează o restructurare asigurând-o pe Dăncilă că Iohannis nu are cum să schimbe Executivul câtă vreme PSD și ALDE au majoritate în Parlament.

În prezent pozițiile celor două tabere sunt ireconciliabile, mai ales că nici lui Dăncilă nu i-ar conveni Nicolicea pe post de ministru al Justiției și ar mai face ceva modificări, inclusiv să-l îndepărteze din Guvern pe Darius Vâlcov, care i-a fost impus drept consilier. Conform surselor citate, puterea de decizie a lui Vâlcov e mai mare decât a premierului, dată fiind încrederea de care se bucură în fața lui Liviu Dragnea, fapt care a ajuns s-o irite la maxim pe Dăncilă care așteaptă doar momentul prielnic ca să scape de omul, bagăt de Dragnea pe gât.

Discutarea acestui subiect este amânată însă până după alegerile europarlamentare, fiecare tabără mizând că rezultatele electorale o vor avantaja. Tabăra care începe să se coaguleze în spatele lui Dăncilă speră că după rezultatele slabe de sub 25% din voturi va putea să ia preia conducerea PSD. Dragnea în schimb, în cazul unor rezultate de peste 30% va profita pentru a-și elimina toată opoziția din propriul partid, mazilirea lui Dăncilă și a găștii fidele ei, fiind inevitabilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22