Dăncilă, după respingerea remanierii: Când nu taie salariile, dreapta și Iohannis le blochează

Dora Vulcan | 12.09.2019

Viorica Dăncilă i-a dat joi replica președintelui după ce Klaus Iohannis a refuzat pentru a treia oară remanierea propusă de premier.

Pe aceeași temă

Viorica Dăncilă nu a făcut publică nicio informație cu privire la pașii pe care guvernul intenționează să-i facă pentru ieșirea din criza declanșată de la ieșirea ALDE de la guvernare.

”Neconflictuala” Dăncilă a lansat un atac furibund la adresa președintelui pe care l-a făcut responsabil de tăierea și întârzierea salariilor. Ea a spus că intenționează să meargă în parlament, nu și când.

Prin refuzul de a numi miniștri, președintele Klaus Iohannis se poziționează împotriva românilor, prin continuarea abuzului de putere, a spus Dăncilă care le-a dat românilor asigurări că va continua să lupte împotriva blocajului guvernamental.

„Am asistat astăzi la un record personal al președintelui: reacție rapidă la propunerile de miniștri, la doar o zi distanță. Pentru domnul Iohannis, simțul urgenței se activează doar în campanie. Din păcate însă, abuzul de putere continuă, sfidarea românilor continuă, nepăsarea față de problemele țării continuă.
Este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor Guvernului de a funcționa normal. Din nou, președintele se poziționează împotriva românilor”
, a declarat Viorica Dăncilă, la sediul PSD din Kiseleff.

Premierul a adăugat că nu va ceda în fața blocajului guvernamental, pe care i-l atribuie președintelui Klaus Iohannis.

„Vreau să dau încă o dată asigurări ferme că nu voi ceda în fața acestui blocaj, fiindcă am obligația să guvernez pentru România. Știu foarte bine că oamenii așteaptă de la noi să le plătim pensiile pe care le-am majorat, așteaptă să le plătim salariile, bursele, alocațiile, așteaptă să derulăm investițiile la care ne-am angajat. Nu îmi este teamă să mergem în Parlament, am mai spus-o. Cu atât mai mult cu cât am arătat la votul din Senat de acum 2 zile că avem majoritate. Nu fugim de Constituție așa cum o face președintele, nu fugim de responsabilitate și nu vom da înapoi. Aceste speculații sunt ridicole, dar sunt ultimul resort la care pot să apeleze cei ce nu vor o România normală, ci o România blocată”, a adăugat Dăncilă.

„Acest Guvern lucrează pentru România, nu împotriva ei. Și, așa cum am mai spus, voi rămâne cea căreia nu îi va fi teamă niciodată să privească în ochii românilor, știind că nu am luat niciodată vreo măsură împotriva lor.Oamenii vor face diferența între cei care își apără țara, buni români care arată solidaritate și responsabilitate, și cei care preferă să acționeze în interes propriu - chiar dacă acest lucru face rău și aduce deservicii de imagine propriei țări”, a afirmat Dăncilă.

Principalele declarații ale premierului Viorica Dăncilă

 • Simțul urgenței la domnul Iohannis se activează doar în campanie.

 • Este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere a eforturilor Guvernului de a funcționa normal. Din nou, președintele se poziționează împotriva românilor.

 • Dacă nu am fi găsit soluția deblocării ministerelor prin delegarea unor atribuții către secretariatul general, oamenii ar fi stat neplătiți mult timp.

 • A trebuit să schimbăm proceduri și să modificăm acte normative pentru ca oamenii din ministere și agenții guvernamentale să-și poată primi salariile. A trebuit să amânăm măsuri sau să redefinim activități ca să putem funcționa.

 • Iar domnul Iohannis a văzut aceste lucruri, a văzut și apelurile sindicatelor care reclamau că oamenii nu își primesc banii, că este un drept fundamental și că statul are obligația de a-l respecta. Din păcate, însă, am văzut un nou episod al nepăsării și disprețului prezidențial. E evident deja că partidul domnului Iohannis are o problemă cu bugetarii, că îi jignesc (sic!) și îi amenință oricând au ocazia că or să le taie veniturile, însă președintele a dus acest lucru la un alt nivel. Pur și simplu le refuză dreptul la plată oamenilor care muncesc.

 • Când nu taie salariile, dreapta și Iohannis le blochează, așa cum au încercat să blocheze și nominalizarea Rovanei Plumb în calitate de comisar european. Cum blochează orice efort de îmbunătățire a imaginii României în plan externe.

 • Așadar, fie domnul Iohannis a hotărât să adopte tăierile și neplata ca proiect de țară de la domnul Orban și Câțu, fie a ales să intre în jocul domnului Tăriceanu, cel căruia nu mai i-a rămas nimic de făcut decât să ne trimită scrisori și să își vorbească de rău proprii colegii de partid pe care tot dumnealui i-a sacrificat prin ieșirea de la guvernare.

 • Am văzut astăzi o nouă alianță de conjunctură, între domnul Iohannis și domnul Tăriceanu, alianța ipocriziei și a distrugerii. În campanie, acești oameni se transformă. Și este o transformare urâtă, care vine din disperare și care face rău României.

 • Prin toate aceste lucruri pe care le fac, fie că abandonează guvernarea, fie că o blochează în fiecare săptămână sau că vor să taie toate veniturile românilor, pe care am reușit să le creștem în ultimii trei ani, acești oameni s-au întors împotriva propriului popor. Avem o poziție cinică și imatură care orbită de interesele personale și de campanie a început să acționeze împotriva oamenilor.

 • Avem un președinte care a urmărit cu îngrijoare ce s-a întâmplat în jurul lui timp de 5 ani de la Palatul Cotroceni și care a dedicat ultimul an de mandat celei mai dăunătoare campanii făcute vreodată în România, una care sacrifică interesul și stabilitatea țării.

 • Vreau să dau încă o dată asigurări ferme că nu voi ceda în fața acestui blocaj fiindcă am obligația să guvernez pentru România. Știm foarte bine că oamenii așteaptă de la noi să le plătim pensiile pe care le-am majorat, așteaptă să le plătim salariile, bursele, alocațiile, să derulăm investițiile la care ne-am angajat.

 • Nu-mi este teamă să mergem în Parlament, am mai spus-o, cu atât mai mult cu cât am arătat la votul din Senat de acum două zile că avem majoritate. Nu fugim de Constituție, așa cum o face președintele, nu fugim de responsabilitate și nu vom da înapoi. Aceste speculații sunt ridicole dar sunt ultimul resort la pot să apeleze cei ce nu vor România normală, ci România blocată.

 • Acest guvern lucrează pentru România nu împotriva ei și așa cum am mai spus voi rămâne cea căreia nu îi va fi teamă niciodată să privească în ochii românilor știind că nu am luat niciodată o măsură împotriva lor.

 • Oamenii vor face diferența între cei care își apără țara, buni români, care arată solidaritate și responsabilitate, și cei care preferă să acționeze în interes propriu, chiar dacă acest lucru face rău și aduce deservicii de imagine propriei țări.

***

Președintele Iohannis a anunțat joi că refuză remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că este una ”neavenită, nepotrivită” și neconstituțională și i-a cerut să meargă în parlament.

"Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru. Doana prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală , îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri interimari și numirea a 6 miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar", a spus Klaus Iohannis.

Președintele i-a atras atenția premierului că remanierea propusă de ea este neconstituțională și i-a cerut imperativ să meargă cu guvernul în parlament pentru validare.

"Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconstituțională fiindcă între timp este foarte clar -anunțat și public și în scris că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Nu încape nicio îndoială. Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Se vede că doamna prim-minitru se teme", a mai spus Iohannis.

O primă reacție de la PSD, după anunțul președintelui, a venit de la Șerban Nicolae, care a spus că Iohannis încalcă Constituția și că s-a antepronunțat cu privire la decizia pe care CCR o are de dat, sesizată de Dăncilă împotriva președintelui, pentru refuzul de a-i numi pe miniștrii propuși de ea.

Nicolae spune că Iohannis ”are obligația să numească interimari. Aici nu e chestie de opțiune, dacă vreau, dacă îmi place. E obligat”, a declarat Nicolae la Digi 24, la scurt timp de la anunțul președintelui.

O altă reacție a venit de la liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a spus joi la Digi 24 că președintele face presiuni asupra PSD ca să abandoneze guvernarea și a spus că guvernul va alege singur data la care să meargă în parlament, recunoscând, implicit că acesta e traseul corect, și a susținut că, de fapt, nu există ”o formulă care să conțină termene precise” pentru prezentarea în parlament.

”Vom alege noi data la care să ne prezentăm în Parlament, nu când va vrea președintele Iohannis", a spus Buzatu, la Digi 24, intervievat telefonic de Teodora Tompea.

***

Miercuri, Viorica Dăncilă a nominalizat trei parlamentari ALDE pentru ministerele lăsate libere tot de ALDE odată cu părăsirea guvernării: Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier, Ion Cupă pentru Ministerul Energiei, Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul

De asemenea, Dăncilă a făcut și trei propuneri pentru posturile de interimari al căror termen expiră: Dan Chirilă la Interne (mandatul lui Fifor expiră joi, pe 12 septembrie). Camelia Gavrilă la Educație și Dan Matei pentru postul de vicepremier pe probleme economice, mandatele interimarilor urmând să expire pe 18 septembrie.


Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși de Dăncilă în locul demisionarilor și anunță că aceștia au fost excluși din ALDE.

Dăncilă a făcut din nou apel la președintele Iohannis "să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului” și ”de această dată președintele Klaus Iohannis să acționeze ca presedinte și nu ca și candidat pentru acestă funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22