Dăncilă i-l propune lui Jean Claude Junker pe Ioan Mircea Pașcu, comisar european interimar

Laurentiu Gheorghe | 08.07.2019

Premierul Dăncilă a transmis președintelui CE propunerea de comisar interimar, precum și portofoliile vizate pentru viitorul executiv european: Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate.

Pe aceeași temă

Într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Europene, premierul Dăncilă îi solicită acestuia să-l accepte pe Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar în funcția de comisar european interimar desemnat de România, conform unor surse politice din PSD, citate de Mediafax.

De asemenea, scrisoarea conține și portofoliile vizate de România în negocierile pentru noua componență a Executivului european, din care va face parte un comisar român. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, conform surselor citate.

Sursele au declarat că deși funcția de comisar european pe Transporturi este dorită de Guvern, sunt șanse mici să fie desemnat un român. În ceea ce privește portfoliul politicii de vecinătate a UE, actualele discuții nu favorizează un stat membru nou sau de graniță, precum România, să obțină această funcție, au explicat sursele.

În cele din urmă, cel mai probabil este ca portofoliul pe Energie să fie repartizat României, dar este posibil ca cel care va ocupa funcția de comisar european pe Energie să lucreze sub coordonarea unui vicepreședinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.

Nume vehiculate în PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica și Mircea Geoană, deși cel din urmă, propus pentru Politica de vecinătate, nu ar avea susținerea necesară, au declarat sursele social-democrate pentru Mediafax.

Rovana Plumb ar avea cele mai mari șanse de a deveni comisar european, însă niciun nume nu va fi decis fără consultarea cu Președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.

În timp ce prim-ministrul Viorica Dăncilă negociază cu Jean Claude Juncker, șeful statului discută în Consiliul European cu Donald Tusk.

După ce noul președinte al Comisiei Europene va fi votat săptămâna viitoare, acesta va trebui să stabilească până la sfârșitul lunii iulie noua componență a Executivului de la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, susținând că persoana desemnată trebuie aleasă cu atenție pentru că în trecut au fost comisari români care nu prea au ajutat țara.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marţi de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a preşedintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Ţări central şi est-europene, în principal Ungaria şi Polonia, au avut obiecţii privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Executivului UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22