Dăncilă insistă cu Rovana Plumb, comisar european: Are, în continuare, susținerea mea necondiționată

Laurentiu Gheorghe | 29.09.2019

La întoarcerea din vizita „de lucru” din SUA, Viorica Dăncilă și-a reiterat susținerea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, în ciuda celor care „dezbină și distrug și-i „sfâșie pe ai lor”.

Pe aceeași temă

Pe drumul de întoarcere din SUA, liderul PSD, Viorica Dăncilă, a scris pe Facebook că nu renunță la propunerea bunei prietene, Rovana Plumb, pentru funcția de comisar european deoarece „o cunosc de mulți ani, am muncit împreună, știu măsura profesionalismului Rovanei și a bunei-credințe cu care și-a făcut mereu treaba” a spus șefa social-democraților români, deși Comisia juridică a Parlamentului European a stabilit că Plumb se află în conflict de interese.

În viziunea Vioricăi Dăncilă, respingerea canditurii Rovanei Plumb în comisia juridică a Parlamentului European din cauza împrumutului de 800.000 de lei luat de „o cunoștință” se datorează doar lobby-ului unor „interesele mărunte, meschine ale unor grupări” din Opoziție. Premierul mai spune că observă cu tristețe „o Românie măcinată de ură, mize și lupte și (ale partidelor de opoziție, care – n.r.) au uitat de români, așa cum fac zi de zi, de mai bine de un an”. În final ea își exprimă încrederea că oamenii de bine din această țară îi vor acorda votul în această toamnă pentru a se muta la Palatul Cotroceni: „Românii văd aceste lucruri și am încrederea că o vom vedea clar, cu toții, la votul din această toamnă.”

„Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile - atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacțiile celor din țară - nu mă face să am mai puțină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susținerea mea necondiționată. O cunosc de mulți ani, am muncit împreună, știu măsura profesionalismului Rovanei și a bunei-credințe cu care și-a făcut mereu treaba. Știu că ar exercita acest mandat de comisar european în bune condiții și am certitudinea că, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de alții, ar prima întotdeauna interesele și politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, așa cum guvernul nostru acționează. De aceea sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”, a precizat Dăncilă, pe Facebook.

Conform punctajului echipei de campanie a PSD, Dăncilă dă vina pe partidele de opoziție care acționează împotriva intereselor românilor, vor să taie pensiile și salariile și boicotează candidatul PSD, pe Rovana Plumb pentru a-i bloca accederea în funcția de comisar european pentru Transporturi.

„Tot ceea ce au făcut membrii partidelor de opoziție în ultimele zile a fost să arate întregii lumi o Românie dezbinată, scindată între interesul țării și interesele mărunte, meschine ale unor grupări. Au proiectat o Românie măcinată de ură, mize și lupte și au uitat de români, așa cum fac zi de zi, de mai bine de un an. Însă România nu e a celor care dezbină și distrug, nu e a celor care și-i sfâșie pe ai lor și calcă în picioare interesul țării pentru propriile lor ambiții. Românii văd aceste lucruri și am încrederea că o vom vedea clar, cu toții, la votul din această toamnă”, a susținut liderul PSD.

****

Comisia JURI a Parlamentului European a respins, joi, cu 15 voturi din 23 propunerea PSD pentru un post de comisar european pe Transporturi, repartizat României. După care a decis să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu își poate asuma funcția de comisar european.

Informația a fost confirmată de europarlamentarul Sigfried Mureșan: ”Va fi trimisă din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin”.

Astfel, procedura de numire a comisarului propus Rovana Plumb este suspendată, a precizat președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, într-un răspuns către Comisia Juridică a PE.

De asemenea, Sassoli cere Comisiei JURI o recomandare privind pașii de urmat: „Aș fi recunoscător să îmi comunicați recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potențial, sau, ca ultim resort, recomandarea că comisarul-desemnat Rovana Plumb nu este în măsură sa exercite funcția, în conformitate cu tratatele și cu Codul de Conduită". Președintele PE solicită ca această recomandare să îi fie transmisă până luni la amiază.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22