Dăncilă neagă că ar fi făcut remanierea la cererea lui Iohannis, dar nici n-a vrut să spună de ce

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2019

Liderul PSD a ținut să nege după ședința CEx că ar fi cedat la cererea lui Iohannis ca sa-i schimbe pe cei doi ministrii, însa a refuzat cu obstinație sa spuna macar un motiv pentru care a luat decizia.

Pe aceeași temă

Comitetul Executiv al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD. De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat la finalul ședinței de peste patru ore că s-a votat înlocuirea miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, în locul lor fiind propuși Nicolae Moga și Ramona Mănescu. Dăncilă a ținut să îi dea replica lui Carmen Dan, susținând că a luat decizia înlocuirii acesteia nu pentru că așa a cerut președintele Iohannis, ci pentru că ea a considerat că este nevoie de credibilitate la acest minister.

Cele două decizii luate în CEx-ul de luni:

 • PSD va avea candidat propriu la prezidențiale și va cere susținerea de la ALDE și ProRomânia

 • Miniștrii de Interne, Carmen Dan, și de Externe, Teodor Meleșcanu, au fost schimbați din funcție.

Aceasta, deși Dăncilă anunțase inițial că a analizat prestația a opt miniștri, iar pe lista vehiculată în partid figurau, de asemenea, miniștrii Ecaterina Andronescu (Educație), Bogdan Trif (Turism), Bogdan Matei (Tineret și Sport), Ioan Deneș (Ape și Păduri), Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) și Daniel Suciu (Dezvoltare). Se pare că timpul a fost prea scurt pentru negocierea altor nume pe acesta posturi.

Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la vreun alt ministru. În schimb, ea a ținut să le răspundă "binevoitorilor care au făcut speculații" și a subliniat că Meleșcanu și Dan au fost schimbați nu pentru că așa a cerut președintele, ci pentru că așa a decis ea, din motive care țin de percepția asupra celor două ministere.

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă:

 • Un punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost referitor la Congresul PSD din 3 august pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale. Am prezentat varianta susținerii unui candidat comun, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. În urma votului s-a stabilit că PSD își dorește un candidat propriu, susținut de ALDE și Pro România și vom avea discuții cu aceste partide.

 • Am propus schimbarea miniștrilor Carmen Dan cu Nicolae Moga și Teodor Meleșcanu, cu Ramona Mănescu. Am propus pe Mihai Fifor vicepremier pe parteneriate strategice. Pentru vicepremier pe probleme economice, unde interimatul se încheie în august, vom mai avea discuții.

 • Despre schimbarea celor doi miniștri:

 • Am văzut că unele voci au spus că am luat această decizie ca urmare a solicitării președintelui Iohannis. Dacă era să procedez după această gândire, veneam cu miniștri care erau acceptați de președinte. Dacă făceam asta, nu aveam de fiecare dată refuzul președintelului.

 • Sublinez că nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis și pentru că așa cred eu că acest guvern va avea mai multă credibilitate.

 • Suntem în luptă cu președintele Iohannis pentru prezidențiale și nu trebuie să fac jocul adversarului în această campanie, ci trebuie să-mi întăresc partidul.

 • Aceste lucruri sunt total neadevărate.

 • Argumentele mele pentru schimbarea dnei Carmen Dan sunt legate de percepția publică asupra acestui minister.

 • Întrebată unde a greșit Carmen Dan: Nu vreau să fac trimitere la un anumit eveniment. Am spus că percepția publică legată de Ministerul de Interne și Ministerul de Externe nu este una foarte bună

 • Pentru mine este important ca percepția să fie una pozitivă

 • Eu cred că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în guvern oameni cu credibilitate

 • Întrebată de ce nu a luat această decizie până acum, trecând aproape un an de la violențele din 10 august: Decizia nu este neapărat legată de ce s-a întâmplat pe 10 august. S-au adunat mai multe lucruri

 • Despre candidat comun la alegerile prezidențiale - Am convingerea că un candidat comun e mai puternic, dar după discuțiile cu colegii, aceștia își doresc un candidat al PSD. Acest partid are un potențial foarte mare.

 • Voi discuta cu domnul Tăriceanu despre o susținere în turul 2, probabil. Discuțiile rămân deschise

Momentul in care Dancila fuge la propriu de intrebările ziaristilor la min 11:

Întrebare: De ce i-ați remaniat?

Dăncilă: Argumentele mele sunt legate de percepția publică a Ministerului de Interne. Eu cred că aici trebuie să avem o schimbare pentru un lucru mult mai bun în minister
Q: Unde a greșit Carmen Dan? Un exemplu?

Dăncilă: Nu vreau să fac trimitere la un anumit eveniment. Am spus că percepția publică legată de MAI și MAE nu e una foarte bună. Pentru mine ca premier e important ca percepția de ansamblu să fie una pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada, dar eu cred că trebuie să aduc în guvern oameni cu credibilitate mult mai mare

Q: Pe 11 august care era percepția publică față de MAI?
Dăncilă: Nu vreau să comentez.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22