Dăncilă o schimbă pe Ana Birchall de la Justiție cu Dana Gîrbovan, la propunerea lui Florin Iordache

Laurentiu Gheorghe | 23.08.2019

Gruparea Dragnea a obținut schimbarea ministrului Justiției, Ana Birchall, care a propus modificarea Codului de procedură penală și îngreunează condițiile pentru eliberarea condiționată din pușcărie.

Pe aceeași temă

Președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a declarat vineri că nu acceptă înăsprirea condițiilor de eliberare condiționată a infractorilor, așa cum a anunțat joi Ana Birchall:

„Proiectul referitor la înăsprirea pedepselor rămâne doar la (...) înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie”, excluzând partea referitoare la condițiile suplimentare pentru eliberarea condiționată, ceea ce ar fi îngreunat punerea în libertate a infractorilor. a spus Viorica Dăncilă după ședința CEx a PSD de vineri.

Cele mai importante modificări la Codurile penale anunțate de Ana Birchall:

  • Instanța poate dispune eliberarea condiționată doar dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții. Până acum, nu era nevoie de cumularea condițiilor

  • A crescut de la 60 la 65 de ani de la care instanța poate dispune eliberarea condiționată

  • Pentru a fi eliberat condiționat, condamnții pe viață trebuie să fi executat minim 25 de ani, față de 20 ani pe regula veche

Premierul Dăncilă anunțase miercuri în ședința de guvern că printre modificările la Codul de Procedură se numără și ”interzicerea posibilității de liberare condiționată pentru infracțiunile grave și foarte grave”. Însă la presiunile grupării Dragnea din partid, a acceptat înlocuirea ministrului Justiției și numirea Danei Gîrbovan, o executantă docilă a ordinelor venite de la Florin iordache.

În locul lui Birchall, Dăncilă a nominalizat-o pe Dana Gîrbovan, la propunerea lui Florin Iordache, de care este foarte apropiată. Dana Gîrbovan a susținut toate schimbările din justiție promovate de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu de la OUG 13 până la amnistierea și grațierea tuturor faptelor penale.

Pentru liderii social-democrații care au participat la CEx a fost o surpriză propunerea de schimbare a Anei Birchall, decizie care conform Digi24 a fost luată cu câteva minute înainte de reuniunea acestora. Cu toate acestea, schimbarea a fost votată în unanimitate în CEx, propunerea făcută de Florin Iordache fiind pe placul aripii dure din PSD.

„Nu s-a mai discutat în ultima perioadă despre plecarea lui Birchall, mai ales că a fost numită recent pe post. Nu a fost anunțată înaintea ședinței CEX, nimeni s-a spus doar pentru că este pregătirea congresului de mâine și stabilirea miniștrilor pe portofoliile vacante. Justiția nu era liberă", au explicat sursele social-democrate citate de HotNews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22