Dăncilă: Probabil s-a greșit cu Legile Justiției. Poate au fost lucruri bune, dar neexplicate UE

Laurentiu Gheorghe | 21.11.2019

Șefa PSD, Viorica Dăncilă, declară că nu știe, dar crede că „probabil s-a greșit” când PSD a modificat Legile Justiției, pentru că oficialii români nu au discutat cu instituțiile europene.

Pe aceeași temă

Într-o emisiune electorală la TVR, candidata PSD la președinție, întrebată dacă PSD nu „a călcat prea tare pedala schimbărilor din Justiție”, a spus că nu știe, dar probabil că s-au făcut și greșeli, însă au fost și lucruri bune.

„Probabil s-a greșit și pentru faptul că, în momentul în care vrei să faci o schimbare, dacă crezi că este o schimbare bună, trebuia să existe discuții înainte de a face această schimbare cu instituțiile europene.

Știu foarte bine ca suntem stat membru. Chiar dacă poate au fost lucruri bune, nediscutate înainte, neexplicate au lasat loc de interpretari si atunci efectele nu au fost cele dorite”, a afirmat presedintele PSD.

De asemenea, intrebata despre pozitia pe care au avut-o socialistii europeni vizavi de aceste modificari, Dancila a explicat ca, atunci cand au vazut ca nu exista o pozitie unitara a eurodeputatilor romani, "impresia era ca astia se cearta intre ei".

Iohannis, care nu respectă Constituția

Fostul premier social-democrată susține că a discutat cu oficiali europeni despre abuzurile din Justitia din Romania, dar despre protocoalele dintre institutii din Justitie si servicii secrete.

In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, Dancila spune ca trebuie avute discutii cu Comisia Europeana, dar ca este nevoie mai ales sa transmitem ca un astfel de mecanism trebuie sa se aplice ori tuturor statelor membre ori niciunuia.

Dancila il acuza fara dovezi pe Klaus Iohannis ca „incurajeaza” mentinerea mecanismului pe Justitie pentru Romania, spunand ca acest lucru „ne costa pe noi ca si tara”.

La fel, fara sa intre in detalii, Dancila l-a acuzat din nou pe Klaus Iohannis de incalcarea Constitutiei, spunând că „merită suspendat fără discuție, merită suspendat cu vârf și îndesat”, dar că nu se putea face aceasta suspendare cu o lună și câteva săptămâni înaintea alegerilor.

Dăncilă are tupeu maxim

Fostul ministru al Justiției, ana Birchall, o contrazice pe Dăncilă despre care spune că dă dovadă de tupeu maxim când declară că nu are nicio legatura cu asaltul declansat de PSD asupra Justitiei.

„Acum câteva zile, doamna Dăncilă spunea că nu ştie la ce fac referire. Cumva acum a început, brusc, să-şi amintească?”, spune Birchall. Săptămâna trecută, după ce a fost exclusă din partid, Ana Birchall a prezentat o listă lungă cu temele de interes major pentru PSD în justiție.

Doamna Dăncilă afirma cu nonşalanţă şi tupeu maxim: «Nu îmi asum aceste lucruri. Nu aţi văzut premierul Viorică Dăncilă cu un asalt asupra justiţiei. (...) Nu am intervenit niciodată în justiţie. Când ministrul Justiţiei a încercat să intervină, am corectat acest lucru». Acum câteva zile, doamna Dăncilă spunea că nu ştie la ce fac referire. Cumva acum a început, brusc, să-şi amintească?, scria, miercuri, fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, pe Facebook.

Chestionată dacă există vreun document în care condamnă modificările aduse codurilor penale, Viorica Dăncilă a precizat că întrebarea trebuie redirecţionată către parlamentarii care au votat modificările din comisia Iordache.

„Nu pot eu să iau decizii în calitate de fost preşedinte executiv sau de preşedinte. Toate deciziile se iau în CEx. Nu sunt membru al Parlamentului", a completat fostul premier.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22