Dăncilă pune la cale o lovitură de palat, pregătind mazilirea lui Darius Vâlcov, omul lui Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 04.05.2019

Ieșirea intempestivă a ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici la adresa președintelui ANAF, Mihaela Triculescu, pusă de Darius Vâlcov în funcție, indică o ruptură tot mai adâncă între Dăncilă și Dragnea.

Pe aceeași temă

Îndepărtarea șefei ANAF, Mihaela Triculescu, o fidelă a lui Darius Vâlcov, consilier al premierului, eminența cenușie a PSD și poate cel mai apropiat colaborator al liderului PSD, ar fi un pas decisiv al premierului Dăncilă de a crea un nou pol de putere, trăgându-i practic partidul de sub picioare lui Dragnea.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că activitatea ANAF și a președintelui Mihaela Triculescu vor fi analizate în luna iunie, până la prima rectificare bugetară programată în luna iulie.

Teodorovici s-a declarat brusc nemulțumit de gradul de colectare al veniturilor la buget, activitatea ANAF lăsând mult de dorit. Incompetența lui Triculescu era cunoscută încă de la numire, dar faptul că Teodorovici o descoperă abia acum denotă un act de rebeliune față de Darius Vâlcov, care nu se mai află în grațiile premierului.

Sarcina pe care o are orice șef al ANAF este de a colecta, de a restructura, de a reforma sistemul. Vis-a-vis de partea de colectare, categoric putea să fie mai bună. Nu pot să mă declar mulțumit, nu am să spun altfel decât este situația reală. Fiecare dintre noi stăm până vom fi schimbați. Are obligația ca până la final de prim semestru, când facem prima rectificare, să rămână în planul de colectare impus de ministrul de Finanțe. Pe lângă cele 21 de procente din PIB pe care trebuie să le colecteze, obligația ANAF este de 30%, să vină cu măsuri mai eficiente de colectare. Oficial când am făcut bugetul era 28%, dar obligația era să vină cu măsuri mai eficiente pentru a crește la 30%. Știu că nu este simplu, dar România are nevoie de bani pentru a face și mai multe, pentru că nevoile sunt foarte mari”, a spus ministrul Finanțelor.

Demiterea Mihaelei Triculescu stă în pixul lui Teodorovici care propune, Dăncilă doar semnând. Atacul la Darius Vâlcov, cel care a adus-o pe Triculescu la ANAF este evident. Toate semnele arată că Teodorovici a sărit în barca lui Dăncilă părăsind gruparea condusă de Dragnea&Vâlcov.

După mazilirea Ancăi Alexandrescu, trimisă înapoi de unde a venit, adică la biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților, Dăncilă pare hotărâtă să se înconjoare de personaje fidele. Astfel că nu poate să mai accepte influența lui Vâlcov care este în creștere în Guvern, zvonurile spunând că implicarea sa a ajuns până la ministere precum cel de Interne. În plus, consilierul ei este cureaua de legătură dintre Dragnea și Guvern, raportând tot ce mișcă la Palatul Victoria și executând toate ordinele primite de la sediul din Kiseleff.

Darius Vâlcov e condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție. Recursul său a început cu o amânare însă verdictul final nu mai poate aștepta mult timp.

O altă distanțare a lui Dăncilă de Vâlcov constă în criticile pe care i le-a adus pentru greșelile din OUG 114, ordonanța „lăcomiei”, opera lui Vâlcov, care a suferit transformări majore după ce a fost adoptată.

„Pe probleme economice, Darius Vâlcov este bine pregătit. Este un om care chiar știe economie. Dar asta nu înseamnă că toate măsurile pe probleme economice poartă amprenta lui Darius. Legat de ordonanța 114, eu am recunoscut că s-a făcut o greșeală. Drept dovadă am spus că trebuie să avem flexibilitate să purtăm dialog, astfel încât să putem să reglementăm ceea ce a fost greșit“, a declarat recent premierul Dăncilă în interviul acordat recent ziarului „Adevărul”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22