Dăncilă respinge ultimatumul lui Tăriceanu și spune că alianța este puternică. Pro România, pas

Dora Vulcan | 12.08.2019

Dăncilă respinge ultimatumul dat luni de ALDE pe fondul tensiunilor dintre cele două partide din coaliția aflată la guvernare și spune că accederea Pro România în guvern a fost respinsă de colegi.

Pe aceeași temă

”PSD nu acceptă un ultimatul. Am discutat cu domnul președinte Tăriceanu despre programul de guvernare, despre restructurare, în CEx am discutat despre remaniere, nu avem în vedere o restructurare”, a spus premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, după ședința de lumi Comitetului Executiv al PSD.

Ea spune că în continuare coaliția rezistă și că este una puternică. De asemenea, Dăncilă a respins cooptarea Pro România la guvernare.

”Majoritatea colegilor au decis că nu este oportună cooptarea PRO România. Avem o alianță politică puternică și vrem să continuăm până în 2020. Am avut o discuție cu Victor Ponta despre o eventuală susținere a guvernării. Victor Ponta a lansat această ipoteză de a veni la guvernare, dar nu au fost discuții care să se finalizeze cu un protocol, cu o soluție privind venirea la guvernare”, a explicat Dăncilă.

Premierul a precizat că o serie de declarații făcute de Victor Ponta au „nemulțumit PSD” și au condus la „această reticență la a coopta ProRomânia la guvernare. Vom discuta cu partenerii de alianță, vom vedea care este opinia dumnealor, vom analiza avantajele și dezavantajele, este importantă stabilitatea României și pentru asta acest Guvern trebuie să meargă înainte”.


Premierul spune că nu se teme de un vot în parlament și că pe 1 septembrie PSD va veni cu ajustarea programului de guvernare.

Dăncilă a respins și posibilitatea retragerii sale din cursa pentru alegerile prezidențiale, pusă în discuție în contextul nemulțumirilor exprimate de partenerii din ALDE, în special de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu care se dorește candidat al coaliției la prezidențialele din toamna acestui an.

”Categoric nu. Atât timp cât a existat un vot în CEx și colegii își doresc un candidat PSD nu am luat în calcul acest lucru. Dar nu am discutat cu domnul Tăriceanu despre candidaturi în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut”, a spus Viorica Dăncilă.

***

ALDE, partenerul de guvernare al PSD, susţine că bugetul de stat pe 2019 a fost unul nerealist, deși președintele Călin Popescu Tăriceanu a participat la ședința de constituire a sa alături de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și de președintele de la acea vreme al PSD, Liviu Dragnea, acum în pușcărie.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că aşteaptă până pe 20 august un set de măsuri de la Viorica Dăncilă, inclusiv restructurarea Guvernului.

„Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite. La începutul anului, pe fondul discuţiilor pentru construirea bugetului, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiţii, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eşecul acestor promisiuni. Miniştrii ALDE care au participat astăzi la sedinţa de guvern au subliniat aceste nerealizări“, se arată într-un comunicat de presă al ALDE. De asemenea, cei din ALDE au anunţat ultimatumul pentru PSD în ceea ce priveşte ieşirea de la guvernare. „Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a avut astăzi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern, pe tema colaborării viitoare la nivelul coaliţiei, astfel încât să fie asigurată o bună guvernare. În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim -ministrul României, ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare“, se arată într-un comunicat remis luni presei de conducerea ALDE.

Știrea inițială

Întâlnirea de luni a liderilor PSD vine după amenințările repetate ale ALDE privind o presupusă ieșire de la guvernare dacă social-democrații nu îl susțin pe Călin Popescu Tăriceanu candidat comun la prezidențiale.

ALDE și-a camuflat nemulțumirea legată de prezidențiale în reproșuri față de modul în care PSD a realizat proiectul de rectificare bugetară.

De asemenea, liderii ALDE au angajat discuții cu Victor Ponta pentru formarea unei alianțe politice în Parlament, situație fără precedent în politica post-decembristă.

Legat de restructurarea Guvernului, PSD este de acord cu micsorarea numarului de ministere si reducerea numarului secretarilor de stat, insa nu este de acord cu impartirea portofoliilor 50% la PSD si 50% la ALDE+Pro Romania, cum ar fi cerut Tăriceanu.

În ședința CEX este de așteptat, spun surse social-democrate, să se voteze o parte din solicitările ALDE, după care PSD să iasă public cu un punct de vedere foarte clar.

Un punct important cu care Dancila si Tariceanu nu au fost de acord este ca fiecare partid si-a anuntat propriul candidat la prezidentiale. Ambii lideri si-au exprimat dorinta pentru un candidat comun al coalitiei la scrutinul din toamna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22