Dăncilă rupe lesa lui Dragnea: Subiectul OUG pe justiție e închis. Merg la referendum

Laurentiu Gheorghe | 26.04.2019

În interviul acordat ziarului „Adevărul”, premierul Viorica Dăncilă se distanțează de Liviu Dragnea și linia oficială a PSD. Rămâne de văzut cât de reală este rebeliunea primului-ministru.

Pe aceeași temă

În prima parte a interviului acordat ziarului „Adevărul”, premierul viorica Dăncilă a spus că s-a opus liderilor partidului pentru restructurarea Guvernului printr-un vot în Parlament și faultarea președintelui Iohannis. Premierul a declarat că nu dorește un Guvern Dăncilă 2, cu atât mai puțin ca înainte de alegerile parlamentare să riște o criză guvernamentală.

Mai mult, Dăncilă pare a-l sfida pe el lider maximo și spune că va continua procedura de remaniere a Guvernului negociind cu președintele Iohannis, nu va accepta ordonanțele de urgență pe justiție și că va vota la referendumul convocat de președinte.

„Votez la referendum. Subiectul OUG pe Justiţie e închis. Nu sunt erou pentru că l-am contrazis pe Dragnea” a spus Dăncilă.

Caracterizată printr-o obediență totală față de liderul PSD, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă dă semnale de independență în ultimul timp luând distanță față de pozițiile adoptate de PSD, precum refuzul de a duce remanierea mascată într-o restructurare a Guvernului în fața Parlamentului dominat de Dragnea.

Liviu Dragnea a recunoscut la Antena 3 divergența de opinii cu Viorica Dăncilă și că se opune restructurării Guvernului, dar că nu poate pune presiune pe premier. Liderul PSD este conștient că nu poate să schimbe al treilea premier în buza campaniei pentru europarlamentare și este obligat să accepte deciziile lui Dăncilă.

În schimb, Viorica Dăncilă, în ciuda conflictului cu Liviu Dragnea, nu dă semne că se distanțează prea mult față de PSD și politica promovată de social-democrați. Ea se declară șocată de declaratiile lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, care a criticat deciziile Guvernului de la București.

„Nu cred că Guvernul României a luat vreo decizie pentru care să fie necesară o sancţiune. Dimpotrivă. Am fost foarte indignată de declaraţia bruscă a lui Frans Timmermans. E perioada alegerilor, fiecare este preocupat de campania electorală, dar îi voi spune acest lucru şi domnului prim-vicepreşedinte”, a spus premierul.

Despre referendumul pe justiție convocat de președintele Iohannis, Dăncilă spune că ar vrea să voteze, pentru că este de acord cu lupta împotriva corupției, dar că este înregimentată politic, și dacă partidul va hotărî altceva, se va conforma. „Aş vrea să merg la referendum, dar vă daţi seama că şi eu sunt înregimentată politic, sunt preşedinte executiv al PSD. Dacă se va lua o decizie ca partidul să nu meargă, o voi urma”, a arătat Dăncilă.

Cu toate divergențele dintre ea și președintele PSD, Viorica Dăncilă neagă orice conflict cu Liviu Dragnea.

„Nu, eu n-aş putea spune că s-a shimbat ceva şi sper să nu se schimbe nimic. Şi cred că nici dânsul nu-şi doreşte acest lucru, pentru că este o opinie diferită. Şi cred că fiecare trebuie să avem anumite opinii şi să ne susţinem punctul de vedere atunci când considerăm că el este corect. Să-l argumentăm şi să venim cu punctul nostru de vedere”, a explicat Dăncilă relația pe care o are cu Dragnea.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22