Dăncilă se laudă cu întâlnirea din holul ONU cu liderii socialiștilor. Nimic despre Plumb

Dora Vulcan | 26.09.2019

Viorica Dăncilă nu a avut nicio reacție privind respingerea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, pe care a susținut-o în ciuda avertismentelor primite privind problemele sale de integritate.

Pe aceeași temă

Pozând în lider mondial preocupat de ”impactul schimbărilor climatice”, Dăncilă susține că a avut o întâlnire ”extrem de plăcută și productivă” cu conducerea (cu majusculă) Internaționalei Socialiste. Ce uită să spună este că s-a întâlnit cu aceștia în holul de la ONU, unde nu se știe încă în ce calitate oficială bântuia și unde pare că le aține calea unor domni, într-o aglomerație evidentă, cu nimic din ceea ce presupune protocolul unei întâlniri la care pretinde că a ”participat”. Despre eșecul rușinos al lui Plumb, pe motive de integritate, în comisia de justiție a Parlamentului European, tăcere totală.

Preocupată de ”impactul schimbărilor climatice”, Viorica Dăncilă face o postare pe pagina sa de Facebook unde pozează în lider mondial preocupat de problemele omenirii, cu ocazia întâlnirii pe care spune că a avut-o cu conducerea, scrisă cu majusculă, Internaționalei Socialiste la New York, fără să spune unde și în ce a constat această întâlnire, ”extrem de plăcută și productivă”, care s-a produs de fapt la Națiunile Unite, cel mai probabil în hol, după cum o arată imaginile.

„Am participat la întâlnirea Conducerii (sic!) Internaționalei Socialiste la New York, la sediul Națiunilor Unite. A fost o întâlnire extrem de plăcută și productivă, în cadrul căreia am reafirmat dorința Partidului Social Democrat de consolidare a cooperării politice pentru a contribui la o nouă dinamică a relațiilor cu partenerii noștri.

Apelăm la toate forțele politice și suntem alături de socialiștii și social-democrații din întreaga lume pentru a promova coeziunea social-economică, condiții mai bune pentru o muncă decentă, tratament egal între bărbați și femei și, nu în ultimul rând, pentru a construi politici de limitare a impactului schimbărilor climatice pentru generațiile viitoare”, a scris pe Facebook Viorica Dăncilă.

Imaginile o arată, însă, pe Dăncilă în timp ce aține calea unor domni, pe un hol, unde sunt adunați grămadă mai mulți indivizi, în picioare, fără nimic care să indice că ar avea loc o ”întâlnire” după tiparul de protocol care să denote ”participarea” la o ”întâlnire a conducerii”.

Lipsa de consistență a informării care nu spune nimic a fost trecută, însă, cu vederea de cei care au comentat la postare și care i-au cerut să spună ceva despre respingerea rușinoasă a candidaturii Rovanei Plumb în comisia de afaceri juridice a Parlamentului European, pentru postul de comisar european. Despre care Dăncilă nu spune absolut nimic.

***

Candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe Transporturi a fost respinsă joi cu largă majoritate: 15 voturi „împotriva”, 6 „pentru” și 2 abțineri.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese irevocabil în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, scrie Mediafax, citând surse europene.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, au adăugat sursele citate.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că Rovana Plumb a fost respinsă de către Comisia Juridică din Parlamentul European. „Urmează ca președintele Parlamentului European să-l informeze pe președintele Consiliului European, pentru a solicita o nouă candidatură din partea României”.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

Potrivit Politico.eu, un europarlamentar francez, Marie Toussaint unii dintre comisarii desemnați au furnizat declarații de avere ”contradictorii cu declarațiile anterioare”, motiv pentru care li s-au cerut explicații. În cazul lui Plumb, ”există o diferență semnificativă între cea prezentată nouă și cea dată în România”, a spus Toussaint.


În declarația de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.


În document este menționat și un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22