Dăncilă spune că nu se rupe coaliția. Stănescu: PSD poate guverna cu minoritate parlamentară

Dora Vulcan | 12.08.2019

Premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, a declarat luni, înaintea reuniunii Comitetului Executiv Naţional al partidului, că nu se va rupe coaliţia de guvernare. Paul Stănescu spune, însă, altceva/

Pe aceeași temă

"Nu se rupe coaliţia", a spus Dăncilă, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Ea a negat faptul că solicitările ALDE în cadrul negocierilor din coaliție ar fi exagerate.

"Nu, eu cred că întotdeauna trebuie să existe dialog şi întotdeauna trebuie să existe o negociere", a spus Dăncilă.

Pe de altă pare, însă, senatorul PSD, Paul Stănescu, a spus luni, înaintea ședinței de partid, că, deși PSD nu se consideră șantajat de ALDE, care condiționează rămânerea la guvernare de obținerea mai multor portofolii de miniștri și de susținerea candidaturii lui Tăriceanu la prezidențiale, există posibilitatea unei guvernări cu o minoritate parlamentară.

”Nu. În politică există şantaj, dar nu. Probabil că se va negocia în continuare, ALDE nu şi-a spus punctul de vedere cu privire ieşirea de la guvernare. Cred că vor mai avea discuţii până la 1 septembrie, mai este timp. Cred că până la urmă se va găsi o formulă. Dacă nu, probabil că PSD va merge la guvernare cu minoritatea parlamentară”, a spus Paul Stănescu.

***

Întâlnirea liderilor PSD vine după amenințările repetate ale ALDE privind o presupusă ieșire de la guvernare dacă social-democrații nu îl susțin pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat comun la prezidențiale. ALDE și-a camuflat nemulțumirea legată de prezidențiale în reproșuri față de modul în care PSD a realizat proiectul de rectificare bugetară. De asemenea, liderii ALDE au angajat discuții cu Victor Ponta pentru formarea unei alianțe politice în Parlament, situație fără precedent în politica post-decembristă.

Legat de restructurarea Guvernului, PSD este de acord cu micsorarea numarului de ministere si reducerea numarului secretarilor de stat, insa nu este de acord cu impartirea portofoliilor 50% la PSD si 50% la ALDE+Pro Romania, cum ar fi cerut Tăriceanu.

În ședința CEX este de așteptat, spun surse social-democrate, să se voteze o parte din solicitările ALDE, după care PSD să iasă public cu un punct de vedere foarte clar.

Un punct important cu care Dancila si Tariceanu nu au fost de acord este ca fiecare partid si-a anuntat propriul candidat la prezidentiale. Ambii lideri si-au exprimat dorinta pentru un candidat comun al coalitiei la scrutinul din toamna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22