Dăncilă spune că nu va desființa SS și i-a interzis lui Birchall să mai facă declarații pe subiect

Dora Vulcan | 19.09.2019

Dăncilă a spus joi că nu are niciun gând să desființeze Secția specială de investigare a magistraților și că ministrul Justiției, Ana Birchall, ”nu ar trebui să iasă în public cu păreri personale”.

Pe aceeași temă

„Am avut o discuție cu Ana Birchall, nu putem să ieșim cu păreri personale”, a spus președintele PSD, referindu-se la declarațiile făcute pe subiect de ministrul Justiției care a făcut publice concluziile grupului interministerial care a analizat oportunitatea menținerii Secției speciale după rapoartele GRECO și al Comisiei de la Veneția.

Dancilă a susținut că declarațiile făcute marți de Ana Birchall, conform cărora Ministerul Justiţiei susţine desființarea Sectiei Speciale, ar fi „categoric părerile ei personale”.

„Nu putem să ieșim în public cu păreri personale”, a explicat Dăncila care a susținut că nu va da Ordonanţă de urgenţă pentru desființarea SS, emițând astfel o părere personală.

„Am discutat cu Ana Birchall, cum am discutat și cu restul miniștrilor. Afirmațiile Anei Birchall sunt afirmații personale. Nu vom da niciodată o OUG care să desființeze Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, care să intervină în justiție”, a completat Dăncilă.

Subiectul desființării SS, relansat după ședința CSM de marți, în care ministrul a făcut publice concluziile raportul interministerial cu privire la Secția specială, a reaprins nemulțumirile liderilor PSD faţă de Ana Birchall. În urmă cu o lună, Comitetul Executiv al PSD ceruse revocarea ei din funcția de ministru al Justiției , care a și fost dusă la îndeplinire de premierul Viorica Dăncilă, dar președintele Klaus Iohannis s-a opus demiterii ei.

Aripa dură din PSD ar putea cere demiterea ministrului Justiției, Ana Birchall, sau chiar excluderea ei din partid pentru că a susținut desființarea secției de investigare a magistraților.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis ”mitralieră” după ce a i-a amenințat pe protestatarii din Piața Victoriei cu mitraliera pe care ar fi păstrat-o de la Revoluție, a spus miercuri că mai mulți colegi de-ai săi, printre care Olguța Vasilescu și Florin Iordache dar și alți colegi din teritoriu ar fi nemulțumiți de poziționarea ministrului Justiției Ana Birchall față de Secția specială de investigare a magistraților. Rădulescu spune că Birchall nu are nicio ”legitimitate” să ceară desființarea secției.

”Mai mulți colegi de-ai mei și Lia Olguța Vasilescu, și domnul Florin Iordache, dar și alți colegi din teritoriu s-au arătat extrem de nemulțumiți de ceea ce a zis doamna Birchall. Cel mai probabil, în CEX vor cere fie demiterea din funcția de ministru sau chiar excluderea ei din PSD”, a declarat, miercuri, deputatul Cătălin Rădulescu, la Digi 24.

Rădulescu a lansat și un avertisment voalat adresat premierului Dăncilă, președinte al partidului și candidat la prezidențialele din acest an, spunând că, prin prestația sa, Birchall ar afecta ”parcursul mobilizator” al membrilor PSD în campania prezidențială, trimitere la implicarea baronilor locali în campania electorală, de sprijiul cărora Dăncilă are nevoie.

”CEx-ul de astăzi va trebui să hotărască între demiterea din funcţia de ministru sau excluderea din partid a acestei «colege» care în primul rând ştirbeşte autoritatea preşedintelui PSD Viorica Dăncilă, prin declaraţiile sale, nevalidate politic de partidul nostru şi, pe de altă parte, afectează parcursul mobilizator al membrilor PSD (şi nu numai) în viitoarea campanie prezidenţială care stă să înceapă”, a spus Rădulescu.

Ana Birchall a anunțat marți că grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților.

Concluziile preliminare privind utilitatea Secției speciale de investigare a magistraților nu justifică funcționarea acesteia, cel puțin în actuala formă a anunțat ministrul Justiției.

”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.

Birchall a promis că va face public raportul peste cel mult două săptămâni.

„Din punctul de vedere al ministrului Justiției și al Ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial, la nivelul Ministerului Justiției, coordonat direct de către ministrul Justiției, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am cerut puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, cât și a asociațiilor profesionale, și această analiză a cuprins recomandările GRECO, MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă. După cum știți, în această perioadă, se redactează următorul raport MCV, eu vineri am fost și am avut discuții tehnice la Bruxelles. Vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper eu, în maximum 2 saptămâni. Vă spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare. Eu o să fac public acest raport, o să-l pun la dispoziția opiniei publice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22