Dăncilă: Vom modifica OUG 114. Guvernul vrea să scadă costul creditelor românilor

Laurentiu Gheorghe | 29.03.2019

Premierul a anunțat înaintea ședinței de guvern că modifică OUG 114 că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un nou indice iar taxa pe active a sistemului bancar își reduce baza impozabilă.

Pe aceeași temă

De asemenea, în ședința de guvern va fi aprobat studiul de fundamentare a proiectului autostrăzii Tg. Neamț – Iași, în parteneriat public-privat.

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. În consens cu părțile implicate, azi modificăm: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016” a anunțat Dăncilă înaintea ședinței de guvern.

Pentru sectorul bancar ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR și se va aplica doar în cazul creditelor bancare contractate de populație.

„În ceea ce privește taxa anuala pe active financiare datorata de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, reducerea pana la zero a taxei în funcție de numărul de credite acordate sectorului neguvernamental, mă refer la societățile nefinanciare si gospodăriile populației si ajustarea dobânzilor la depozite si credite.

Taxa pe active financiare nete se determina semestrial de catre fiecare institutie bancara cu regularizare anuala, cu aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plata a taxei pe active calculata la nivelul primului semestru este 25 august. Regularizarea acestuia se realizeaza pana la 25 august din anul urmator", a anuntat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuții. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.

În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali”, a mai spus premierul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22