Dăncilă vrea să recâștige guvernarea, deși moțiunea nu trece. Nu oricum, ci prin prezidențiale

Dora Vulcan | 04.10.2019

Viorica Dăncilă face declarații contradictorii cu privire la moțiunea de cenzură și acțiunile sale de după votul asupra ei dar și afirmații stranii cu privire la redobândirea guvernării după prezidențiale.

Pe aceeași temă

Pe de o parte, Dăncilă anunță că va veni cu remanierea în parlament după moțiunea de cenzură despre care spune că e sigură că nu va trece, pentru ca la câteva fraze mai încolo să se contrazică și să vorbească de lupta de recâștigare a puterii din opoziție. Premierul vorbește, însă, de recâștigarea guvernării prin votul pentru alegerile prezidențiale.

Premierul vorbește despre remaniere în contextul în care spune că nu este sigură dacă președintele Iohannis va numi interimarii, în ciuda deciziei CCR care-l obligă să o facă.

„Deci nu știu ce va face președintele. În mod normal trebuie să respecte Constituția, din respect pentru toți cetățenii aceste țării. O să fie moțiunea de cenzură după care o să merg cu remanierea în Parlamentul României”, a spus Viorica Dăncilă, joi seara, la România TV, unde și-a reiterat convingerea că moțiunea nu va trece.

„La ei crește numărul în fiecare zi, dar am văzut votul unde aveau 194. Eu cred că moțiunea nu va trece. De foarte multe ori cei care au semnat nu s-au regăsit pe lista votanților. Sunt și oameni responsabili în Parlamentul României”, a spus Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebată dacă va fi, totuşi, împăcată cu ideea că va fi un premier cu pârghii reduse, în cazul în care pică Guvernul în urma moţiunii de cenzură, ea a spus: "Ştiu ce ar însemna acest lucru, nu ar fi o situaţie confortabilă, nu mai am voie să dau ordonanţe de urgenţă, decât hotărâri de guvern, dar, în acelaşi timp, sunt un om responsabil, ţin la responsabilitatea acestei ţări (sic!) şi ţin la imaginea acestei ţări”.

Ea a invocat apoi pericolul haosului și nevoia de stabilitate pentru ”miile de familii care au speranțe” și a vorbit de lipsa de predictibilitate, fără să localizeze nivelul ei de acțiune, lăsând să se înțeleagă că aceasta ar fi o consecință a căderii guvernului și nu a schimbărilor din domeniul legislativ.

Dăncilă a spus că prezența sa, în continuare, la Palatul Victoria este garanția că pensionarii își vor primi pensiile.

”Nu aş putea să las ţara în haos, ne uităm de jur împrejur ce se întâmplă, ne uităm la câtă nevoie de stabilitate avem. Am crescut valul de încredere pe plan extern, avem investiţii mult mai mari, avem cerinţe pentru investiţii mult mai mari. Ce facem acum, aruncăm ţara în haos? Lipsa de predictibilitate... Toate aceste lucruri nu vreau să le creez în ţara mea. Dincolo de mine, dincolo de premierul Viorica Dăncilă, important este ce se va întâmpla cu această ţară, ce se va întâmpla cu miile de familii care au speranţe, ce se va întâmpla cu pensionarii acestei ţări, pentru mine acest lucru este foarte important.

Pensionarii trebuie să-şi primească în continuare pensiile şi pentru asta trebuie să rămân acolo, ca să am deciziile, pentru că avem banii. Îi sperie degeaba", a afirmat Dăncilă.

Pe de altă parte, ea a spus că, în cazul în care moţiunea de cenzură la adresa Guvernului pe care-l conduce va trece în Parlament, va lupta şi mai mult, din opoziţie, pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale şi revenirea PSD la guvernare, omițând că prezidențialele nu asigură guvernarea ci alegerile parlamentare.

"(...) să presupunem că trece moţiunea, voi lupta şi mai mult, din opoziţie, să câştigăm prezidenţialele şi să revenim din nou la guvernare.

Este singura alternativă pe care o au primarii, singura alternativă pe care o au preşedinţii de organizaţii de a reveni.

Dacă nu vroiau, nu mă susţineau, dar este interesul lor în primul rând”, a spus Viorica Dăncilă la România Tv, citată de Agerpres.

Premierul a adăugat că în cazul în care moţiunea va fi votată, un nou guvern trebuie instalat cât mai rapid.

"Să vină cu un guvern şi să se instaleze cât mai repede, în plină campanie electorală, asta este, dar eu cred că atâta lipsă de responsabilitate nu face bine acestei ţări.

Bineînţeles că moţiunea este un instrument al Opoziţiei, nu acuz Opoziţia că depune moţiune de cenzură, dar modul în care se raportează, modul în care ies în spaţiul public cu anumite afirmaţii, cu anumite lucruri pe care vor să le facă, cei 400 de mii de disponibilizaţi, faptul că nu avem bani de pensii şi salarii... Deci, nu şi-au asumat că nu vor tăia pensiile şi salariile. (...) Suntem ţara cu a doua cea mai mare creştere economică din Europa. În loc să ne bucure acest lucru, ei critică acest lucru. La un moment dat, orice om s-ar gândi: domn'e, oamenii aceştia vor să se întâmple ceva rău în România numai să critice Guvernul. Trebuie să vină 'Guvernul meu', 'Guvernul zero', acelaşi guvern care acum ne dă lecţii şi nu a făcut nimic", a mai declarat Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22