Dancu: Aplicarea Legea 544 ingreuneaza uneori accesul al informatiile de interes public

Iulian Popescu | 06.12.2015

Liberul acces la informatie pe baza Legii 544 "este facut discretionar de foarte multe ori si facut uneori intentionat in asa fel incat sa ingreuneze accesul la informatiile de interes public", a declarat vicepremierul Vasile Dâncu, dupa sedinta informala de guvern de sambata.

Pe aceeași temă

 

Potrivit vicepremierului, majoritatea instututiilor publice nu mai prezinta un raport la sfarsitul anului, site-urile nu mai prezinta informatiile obligatorii, iar tratamentul cererilor de transparenta si liberul acces la informatie "este facut discretionar de foarte multe ori si facut uneori intentionat in asa fel incat sa ingreuneze accesul la informatiile de interes public".

 

"In ultimii ani, s-a produs o dezinstitutionalizare in ceea ce priveste transparenta si accesul liber la informatiile de interes public. Eu sunt cel care am initiat acum 13, 14 ani aceasta lege si am vazut fazele succesive in care s-a pierdut din concretenta acestei legi. M-am uitat pe cateva rapoarte de monitorizare si am observat ca acum avem foarte grave probleme de transparenta. Sunt lucruri care sunt legate de faptul ca majoritatea instututiilor publice nu mai prezinta un raport la sfarsitul anului, site-urile nu mai prezinta informatiile obligatorii", a declarat Vasilel Dancu, potrivit Mediafax.

 

Potrivit vicepremierului, "tratamentul cererilor de transparenta si liberul acces la informatie este facut discretionar de foarte multe ori si facut uneori intentionat in asa fel incat sa ingreuneze accesul la informatiile de interes public".

 

Vasile Dincu s-a referit si la confuzia care se face, in opinia sa "deliberat", intre Legea 544/2001 privind accesul liber la informatiile publice si Ordonanta 27/2002, Legea petitiilor.

 

"De foarte multe ori, mai ales cand presa cere cate-o informatie, in 63% din cazuri - am vazut un raport al Guvernului de monitorizare pe aceasta lege - observam ca se intampla sa fie tratata ca Legea petitiilor, care dureaza mai mult(primirea raspunsului - n.red.), are un alt regim", a spus Dancu, citat de Mediafax.

 

El a anuntat ca actualul guvern incearca sa se ocupe mult mai indeaproape de nevoia de transparenta decizionala, amintind totodata ca s-a infiintat si un minister dedicat acestui scop.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22