Daniel Dăianu: „Nu avem cum să evităm o recesiune, însă economia nu se va prăbuși”

Redactia | 26.03.2020

România va avea recesiune în acest an, dar economia nu se va prăbuși, pentru că sunt în continuare servicii de bază și companii care funcționează, spune Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Pe aceeași temă

El adaugă că România este pregătită să plătească timp de mai multe luni șomajul tehnic pentru angajații afectați de măsurile luate pentru combaterea coronavirusului.

„Șomajul tehnic se poate susține prin redistribuire de resurse. Ar fi și imoral să lăsăm aeste persoane de izbeliște. Avem și la Consiliul Fiscal unele calcule, luni de zile pot fi acoperite cheltuieli dedicate șomajului tehnic”, a declarat Daniel Dăianu într-un interviu acordat Digi 24.

„Avem o situație de mare vitregie, cu bugetul public cu un deficit, am văzut cum s-a terminat anul trecut, România nici nu are monedă de rezervă, cum au americanii sau cei din zona euro, noi nu ne putem permite un pachet de asistență cum este configurat peste ocean, de aproape 10% din PIB, dar putem să avem o creștere a deficitului bugetar în acest an de 2-3 procente din PIB, dar cheltuială rațională care e dedicată luptei coronaviru, acoperirii cheltuielilor de șomaj, pentru că nu putem să lăsăm oamenii de izbeliște”, a adăugat el.

„Nu avem cum să evităm o recesiune, însă economia nu se va prăbuși, avem servicii de bază care vor continua, întreprinderi care continuă să lucreze, agricultura va continua să se practice. Și ceea ce fac medicii, cei care sunt pe front, asta înseamnă activitate economică și socială. Acest lucru e important. Trăim vremuri cu mari incertitudini. Toate cifrele pe care le avansăm trebuie privite cu mare circumspecție. Nu vom putea avea creștere economică, vom avea o scădere a activitate economică, important să nu se ajungă la 10 - 15 la sută scădere de activitate”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22