Daniel Morar, cercetat de CSM pentru declaratiile referitoare la magistratii anchetati care se pensioneaza

Fara Autor | 19.10.2011

Pe aceeași temă

Seful DNA, Daniel Morar, este cercetat de inspectorii judiciari de la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce s-a pronuntat public asupra unor dosare aflate pe rol.

Cercetarea a fost declansata dupa ce judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au facut o plangere la CSM, in urma unor declaratii facute de Daniel Morar, in cadrul unei emisiuni televizate. CSM a votat pentru sesizarea inspectiei judiciare.

"S-a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica aceste lucruri, respectiv sa se analizeze transcriptul emisiunii la care Daniel Morar a participat. Sa se vada daca intr-adevar sunt afirmatii de natura sa aduca atingere sau nu unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si apoi, ulterior, sa fie din nou sesizat plenul CSM pentru a vedea daca se impun sau nu anumite masuri", a declarat Cristian Danilet, membru CSM.

Hotararea a fost luata in urma unei solicitari formulate de  Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cadrul sedintei de plen, judecatorul Mircea Aron a declarat ca are si mandatul judecatoarei Mona Pivniceru, magistrat la Curtea Suprema.

Solicitarea venita a fost votata in unanimitate de judecatorii membri CSM, pe cand procurorii membri CSM au votat impotriva acestei cereri.

"Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrunit in sedinta din 13 octombrie 2011, isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme, desi functia pe care o detine nu il indreptateste sa faca astfel de judecati de valoare.

Aceasta intrucat, potrivit dispozitiilor art. 18 alin. 2 din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor", iar potrivit alin. 1 al aceluiasi articol "Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora
", se arata intr-un comunicat remis presei.

Magistratii de la ICCJ il mai acuza pe Daniel Morar ca, prin aprecierile sale critice la masurile dispuse in mai multe dosare, a omis faptul ca ei au pregatirea necesara, ca sa stie sa foloseasca probele, care sa ii duca la adevar.


Morar: Din cei 40 de magistrati cercetati, 12 au iesit la pensie


Luni 10 octombrie, procurorul sef al DNA a fost prezent la emisiunea Prim Plan, difuzata de TVR. In cadrul interviului, seful DNA a facut mai multe referiri la adresa ICCJ.

Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal.
Daniel Morara

Daniel Morar a declarat ca in ultimii cinci ani 40 de magistrati au fost inculpati pentru fapte de coruptie, dintre care circa 20 sunt deja condamnati.

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii la fel ca si cei corecti.

In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia de magistrat decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu pensie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna.

"Legea e interpretabila, CSM poate sa le refuze aceste pensii, iar daca spun ca nu se poate trebuie sa schimbam legea. Nu e normal ca un magistrat care comite fapte de coruptie sa beneficieze de pensia de magistrat", a mai spus Daniel Morar.

Procurorul sef al DNA a mai declarat ca "probabil ca o sa trimitem judecatorilor dosarul lui Miron Mitrea, sa il judece pentru cele cinci miliarde".

O alta declaratie care a deranjat a fost cea referitoare la "un parlamentar condamnat definitiv cu suspendare si el e in continuare in Parlament".


Horatius Dumbrava propune taierea pensiei de serviciu pentru magistratii condamnati pentru coruptie


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus, saptamina trecuta ca  magistratii care au suferit o condamnare pentru fapte de coruptie sau legata de exercitarea functiei de judecator sau procuror sau magistratii care au fost exclusi din profesie pe motive disciplinare sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci sa primeasca o pensie obisnuita.

"Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie", a declarat Horatius Dumbrava pentru HotNews.ro.
 

Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie.
Horaţiu Dumbravă

Horatius Dumbrava sustine, in nota prezentata marti plenului CSM, ca magistratii acuzati de diverse infractiuni si care se pensioneaza brusc sau iau aceasta decizie in timpul unei cercetari disciplinare, beneficiaza de o pensie de serviciu chiar daca sunt condamnati definitiv sau exclusi din profesie. Dumbrava sustine ca acest lucru afecteaza integritatea si imaginea Justitiei, precum si a celorlalti magistrati care isi indeplinesc onest serviciul.

In plus, Horatius Dumbrava propune ca partea din pensia de serviciu incasata pana la condamnarea definitiva sau aplicarea sanctiunii excluderii din magistratura sa fie recuperata.

Daca aceasta masura ar deveni act legislativ, magistratii care cad sub incidenta legii nu ar mai primi pensia speciala de serviciu si ar urma sa primeasca doar pensia de stat, pentru care au contribuit din salariu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22