Daniel Morar, la Chisinau: Experienta Romaniei in lupta anticoruptie poate fi preluata. Traian Basescu si Monica Macovei au schimbat modul de a face justitie in Romania

P.c. | 18.05.2015

Pe aceeași temă

Daniel Morar, judecator al CCR si fost procuror sef al DNA, a declarat, la Chisinau, ca Traian Basescu, ca presedinte al Romaniei, si Monica Macovei, din functia de ministru al Justitiei, au avut o contributie esentiala in privinta schimbarii modului de a face justitie in Romania, numind in functii esentiale luptei anticoruptie oameni din afara mediului politic. Morar a mai spus ca a cerut ministrului Justitiei si sefului statului de atunci, Traian Basescu, sa modifice legislatia astfel incat DNA sa aiba ca atributii doar lupta cu marea coruptie, iar atributiile in ceea ce priveste mica coruptie sa fie exercitate de alte institutii, lucru care s-a si intamplat, ducand la reformarea DNA, relateaza Hotnews.

 

Intrebat daca ar fi bine ca Moldova sa preia modelul Romaniei, Morar a raspuns: "Ar functiona daca ati prelua experienta noastra. Pana la urma combaterea coruptiei revine sistemului judiciar. Daca sistemul judiciar nu face decat sa blameze lipsa unei vointe politice, lucrurile nu sunt oneste in totalitate. Atata timp cat aveti procurori si judecatori, precum si politie, pot sa faca lucrul acesta pentru ca au abilitatea legala si constitutionala. A da vina pe politicieni in intregime, nu e o optiune. Politicienii, totusi au un mare rol. Trebuie sa construiasca si sa adopte legi care sa permita judiciarului sa performeze. La fel, ar trebui sa aduca oameni competenti in domeniu, cu CV, cu background care ii recomanda pentru aceasta functie. Numai oamenii care nu au legatura cu mediul politic pot sa performeze."
 

Intr-un interviu acordat Agora.md, Daniel Morar a povestit cum a ajuns procuror sef al DNA: "Presedintele Basescu a avut inspiratie sa numeasca in functia de ministru al Justitiei o persoana care nu era din sfera politica (n. red. Monica Macovei), iar acea persoana a avut inspiratia sa numeasca sefi ai institutiilor anti-coruptie, la fel, oameni care nu aveau legatura cu mediul politic. Cert este ca acesti doi oameni au facut ce trebuie si au schimbat modalitatea cum se derulau lucrurile pana atunci."

 

CITITI SI: Daniel MORAR, fost procuror sef al DNA: Independenta MAGISTRATILOR este o chestiune de ATITUDINE si depinde EXCLUSIV DE EI. Au atata INDEPENDENTA cata vor sa-si ASUME

 

"Daca spuneti ca cetatenii sunt sfidati, va trebui ca ei sa se revolte. Daca vor continua sa aleaga politicieni care-i dezamagesc, cred ca va trebui sa-si schimbe radical optiunile. In momentul care aleg pe cineva, pentru ca daca duci o lupta anti-coruptie ai nevoie de o vointa politica consecventa si continua, trebuie sa stii cine sunt cei care se prezinta in fata ta la urne. Daca nu corespund cerintelor, da-le votul de blam. Fara a trece prin clasa politica nu ai cum sa ajungi la institutii judiciare performante. Da, populatia trebuie sa curete clasa politica, atunci cand merge la vot. Problema este ca nu ai de ales intotdeauna intre bine si rau", a mai afirmat Daniel Morar. 

 

"Ar trebui sa puneti in fruntea institutiilor nu doar oameni care vor, dar si oameni care pot. Nu ai cum sa rezisti intr-o asemenea pozitie daca nu ai abilitatile necesare sa o faci. Lucrul acesta trebuie bine asimilat. Apoi, aveti nevoie de timp. Stiu ca nimeni nu are rabdare, dar in Romania a durat aproape 10 ani. Totul a inceput in anul 2005. Ceea ce preconizau unii, ca lucrurile se aprind greu si se sting usor, nu s-a intamplat", a mai spus Daniel Morar. 

 

"Lupta cu coruptia in Romania a fost castigata. Daca s-a putut in Romania, se poate face si in alta parte, inclusiv in Republica Moldova. Cu o singura conditie: Razboiul sa fie dus", a incheiat Daniel Morar. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22