Danileţ: Mă opun desecretizării arhivei SIPA; instrument de ameninţare a judecătorilor

E.b. | 17.05.2017

Judecătorul Cristi Danileţ se opune categoric desecretizării în totalitate a arhivei SIPA, transmiţând, în acest sens, ministrului Justiţiei o scrisoare deschisă. "Ani de-a rândul magistrații au fost spionați, probabil și controlați ori șantajați, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat", spune Danileţ

Pe aceeași temă

 

 

Scrisoare deschisă adresata ministrului justitiei ref. desecretizarea arhivei SIPA
 

 

Domnului ministru al justiției, profesor univ. dr. Tudorel Toader

 

Stimate domnule ministru al justiției,

 

Referitor la declarația dvs de desecretizare a arhivei SIPA pe care presa a preluat-o în cursul zilei de azi, vă rog să reflectați în mod temeinic cu privire la această decizie, scrie Cristi Danileţ pe blogul său.

 

SIPA este o episod urât în istoria justiției românești. Ani de-a rândul magistrații au fost spionați, probabil și controlați ori șantajați, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului justiției și care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar.

 

Informațiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și sigilată de o comisie din care am făcut parte și eu, privesc aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților. Față de conținutul unor documente aflate acolo și la care am avut acces (note informative realizate în urma discuțiilor  cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenții SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistrații sau orice altă informație de acest gen.

 

Elementele adunate de acest serviciu secret în mod nelegal nu trebuie să devină instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor, indiferent că sunt în funcție sau care și-au încetat deja activitatea. După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor și separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaților SIPA și informatorilor acestora), ele  trebuie imediat topite.

 

Numai în acest fel se poate pune capăt activității de control a carierei magistraților de către factori politici și servicii secrete din perioada 1997-2004.

 

Cu stimă, judecator dr. Cristi Danileț

 

 

Cristi Danilet a sesizat Parchetul 

 

 

Judecatorul Cristi Danilet a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la afirmatiile lui Dan Andronic despre arhiva SIPA.
 
 
 In sesizarea depusa la Parchetul General, Danilet arata ca nu a sustras sau dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate din arhiva SIPA, asa cum insinueaza Dan Andronic in articolul publicat luni.
 
"In acest articol se mentioneaza despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informatiilor clasificate, documente la care am avut acces si eu in anul 2007 in virtutea functiei de consilier al ministrului justitiei insarcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinatia documentelor depozitate in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
 
Precizez ca nu am sustras, copiat, stocat, dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici in scris, nici oral sau sub orice alta forma.
Fiindca in articol se fac afirmatii cu privire la fapte ce intra in continutul infractiunii prevazute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, va sesizez pentru a efectua cercetarile ce se impun", se arata in sesizarea lui Danilet catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

 

Tudorel Toader vrea  desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp"

 

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale"...Respectând procedurile în vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA", a declarat ministrul Justiţiei.


"Am depășit stadiul de intenție și am luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizăm arhiva SIPA respectând procedurile legale. (...) Decizia este a mea, nu este a directorului. Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA", a declarat Toader, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, conform Agerpres


La insistenţele jurnaliştilor, ministrul a spus că va face acest demers în cel mai scurt timp: "Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale".


Ulterior, la plecarea de la CSM, întrebat de jurnalişti dacă a luat această decizie ţinând cont de declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrul Justiţiei a răspuns: "Sunt aprecierile dumneavoastră".

 

"Eu am decis să desecretizez arhiva SIPA pentru că este un subiect care s-a repetat de multe ori în spaţiul public, de regulă la venirea unui nou ministru. Se pare că este un subiect care prezintă interes şi atunci voi desecretiza această arhivă".

 

 

 Dragnea a dat tonul pentru desecretizarea arhivei SIPA

 

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, declara, luni seară, la Antena3, că dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este "un om corect şi de bună-credinţă", atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA, în caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi "aproape de zero”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22