Danileț o lămurește pe Dăncilă: Recomandările Greco sunt adresate Guvernului, nu magistraților

Laurentiu Gheorghe | 17.07.2019

Recomandările din rapoartele GRECO sunt asumate de Consiliul Europei, organism eminamente politic, astfel că nu magistrații trebuie să fie de acord cu implementarea lor, spune judecătorul Cristi Danileț.

Pe aceeași temă

Reamintim că marți, liderul PSD și premier, Viorica Dăncilă, a reluat ideea că justiția nu mai face parte din zona de interes a Executivului și că este treaba magistraților să rezolve problemele, precum existența Secției Speciale, înființate de PSD.

Noua retorică a PSD merge pe ideea că dacă se doreşte, într-adevăr, o independenţă a justiţiei, este treaba magistraților să găsească un consens și să ia decizii.

La PSD, GRECO e bagatelizat

„Legat de GRECO, analizăm fiecare punct de la GRECO, dar cred că trebuie să se uite şi la Belgia, ţară care face parte, sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una, trebuie să lăsăm ca pe GRECO să nu intervenim noi, ci să intervină magistraţii. Dacă, într-adevăr, vrem o independenţă a justiţiei, trebuie ca magistraţii să găsească consensul, şi nu să-l implementăm noi”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, organizată în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Mai mult, ministrul Justiției, Ana Birchall, le-a cerut, tot marti, asociatiilor de magistrati sa isi spuna punctul de vedere cu privire la rapoartele GRECO.

GRECO se adresează totuși Guvernului

„Este un lucru inacceptabil si va si spun de ce”, a declarat judecatorul Cristi Danilet la solicitarea RFI Romania. „Aceste recomandări ale GRECO provin din partea unui organism de experți din cadrul Consiliului Europei. Consiliul Europei este un organism politic din care și Romania face parte și care functioneaza dupa anumite reguli. Aceste reguli nu sunt facultative.

In orice caz, nu magistratii trebuie să își dea cu parerea, să fie de acord cu aplicarea acestor reguli", a explicat magistratul.

In plus, judecatorul a amintit ca „in urma cu un an, toate instantele si parchetele din Romania si-au exprimat deja vointa in legatura cu aceasta sectie speciala, pe care Parlamentul a inventat-o in Romania”.

„Si atunci, aproape in unanimitate, toti magistratii din Romania si-au exprimat opinia ca aceasta sectie nu este necesara si nu ar trebui inventata. Pai, daca atunci am spus clar ca nu dorim aceasta sectie, acum sa fim intrebati din nou daca suntem de acord sau nu cu sectia sau sa fim de acord sau nu cu GRECO? Nu, dupa parerea mea, este inacceptabil ca reglementari dupa care functioneaza entitati politice sa fie supuse acordului magistratilor”, a subliniat inca o data judecatorul Cristi Danilet.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22