Darius Valcov (Finante), despre un nou acord cu FMI: Cred ca ne descurcam si fara a fi in continuare ghidati. Eu am jurat pentru propasirea romanilor, nu pentru un acord cu FMI sau Euro in 2019

T.d. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

Darius Valcov, ministrul Finantelor Publice, nu vede o prioritate intr-un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI). Oficialul mai spune ca Romania este suficient de stabila pentru a se descurca “și fără a fi în continuare ghidați”, potrivit Agerpres.

Actualul acord expiră în septembrie. Am înțeles că domnul prim-ministru va dori un alt tip de acord. Va trebui să discutăm. Eu mi-am exprimat de mai multe ori punctul de vedere. Cred că România este suficient de stabilă și are destul de mulți profesioniști astfel încât să putem să avem această pretenție de la noi înșine că ne descurcăm și fără a fi în continuare ghidați, pentru că nu întotdeauna ghidajul care merge într-o țară se aplică și în România”, a spus Valcov.

Ministrul de Finante a continuat: “M-as bucura foarte mult ca România să înceapă să își trăiască visul ei, să încercăm să nu mai trăim doar prin visul altora”.
 

“Sub nicio forma nu e o prioritate”

Valcov a menționat că, în opinia sa, acordul cu FMI nu este o prioritate pentru Bucuresti.

Acest acord cu FMI sub nicio formă nu este o prioritate. Eu, când am jurat la învestire, și ca ministru al Bugetului și ca ministru al Finanțelor Publice, am jurat pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, nu am jurat pentru acord cu FMI sau euro în 2019”, a mai spus Darius Valcov.

Ministrul a mai aratat ca: “Acestea pot fi consecințe, dar noi trebuie să gândim și să ne concentrăm pe ceea ce ne-am propus și pe ceea am jurat și pe ceea ce ne-am asumat. Dacă acest lucru ne-am asumat, hai să vedem care e calea. Dacă această cale coincide cu un nou tratat, cu toate aceste condiționalități, sunt de acord, dar haide să vedem care sunt toate variantele și toate mijloacele prin care putem ajunge un popor mai dezvoltat”, a subliniat Darius Vâlcov.

Premierul Victor Ponta a precizat, săptămâna trecută, că România ar putea obține anul viitor de la Fondul Monetar Internațional (FMI) o Linie de Credit Flexibilă, așa cum are Polonia, cu condiția ca Guvernul să negocieze bine cu reprezentanții Fondului.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat de România Fondului, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul se derulează pe 24 de luni și are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de Internet a instituției financiare internaționale.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22